Een dag aan de Boelijn

Om 7:00 uur opstaan is voor veel bewoners een opgave, maar de meesten lukt het toch. Bij een enkeling wordt aangebeld om hen uit bed te krijgen. Daarna redt ieder zich wel. Op nummer 110 staat ontbijt klaar, maar de meesten smeren thuis zelf hun broodje. Om 9:00 uur is iedereen op pad. De een heeft een betaald baantje, de ander volgt een opleiding op niveau 1 of 2, bijvoorbeeld tot helpende zorg en welzijn. En weer een ander volgt een ‘learn to work’-traject via de jobcoach.

Vanaf 15:00 uur druppelen de bewoners weer binnen. Er vinden korte praatjes plaats met de begeleiding, maar de meesten zoeken snel hun privacy. Bij het avondeten is dat niet anders, ieder regelt zelf wel wat, vaak een snelle hap. De begeleiding geeft regelmatig kookles, waarbij een handvol bewoners leert koken en samen van de maaltijd geniet. Vaak koken ze smaakvol Surinaams, maar dat is afhankelijk van de deelnemers.

Lekker op stap

De avonduren zijn vrij te besteden en erg belangrijk voor de bewoners. Ze ontvangen bezoek, kijken samen een film, spelen een kaart- of bordspel. Volgens het huisreglement moet het bezoek om 23:00 uur vertrokken zijn, en blijft iedereen daarna binnen. Rond middernacht is het stil. Weekenden verlopen heel anders. Soms is er een logee, en meestal gaat een club bewoners met een taxi naar Amsterdam. Lekker op stap.

‘Leven weer op de rit’

‘Hiervoor woonde ik met veel vrijheden in het bruisende Amsterdam. Dat heb ik verprutst. Via de reclassering kwam ik hier terecht, in Almere nota bene, en met strikte regels. Dat zag ik natuurlijk niet zitten. Ik stelde de begeleiders flink op de proef, maar ze vertrokken geen spier. Dat respecteer ik. Ik weet precies wat ik aan ze heb, en dat is best veel. Langzaam vond ik hier mijn draai en kijk me nu eens: ik zit lekker in mijn vel! Amsterdam trekt me nog steeds hoor, maar voor nu woon ik hier prima.’

Ruth (33 jaar)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor jonge mensen met een verstandelijke beperking (LVG 2, 3, VG3 en VG6)
  • Voor jonge mensen die hun leven op de rit willen hebben in zo'n 6 - 36 maanden.

Locatievoorzieningen

  • 5 aaneengesloten woonhuizen in een rustige nieuwbouwwijk
  • Elke bewoner heeft zijn eigen kamer.
  • Met 2 medebewoners worden voorzieningen als sanitair, woonkamer, keuken, en een zonnige tuin met schuur gedeeld.
  • Binnen 1 huis wonen ofwel alleen vrouwen, ofwel alleen mannen. In 1 huis wordt er gemengd gewoond.

Begeleiding

  • Begeleiding volgens de homerun-methodiek
  • Er is 24/7 begeleiding aanwezig, ’s nachts is er een slaapwacht
  • Er is een jobcoach beschikbaar die helpt passend werk of dagbesteding te vinden
Rots in de branding

‘Overdag is het hier vrij rustig, maar in de avonduren lopen de emoties nog wel eens op. Als nachtwacht kijk ik daar doorheen. Dan zie je de mens, de frustratie en de behoefte aan steun. Die steun bied ik, dwars door alle emoties heen. Waarna de rust meestal snel weer terugkeert. Zo ontstaan er tijdens de avonddiensten de meest uiteenlopende en onvoorziene situaties. Samen komen we er altijd uit. Want bewoners weten dondersgoed dat je voor hen klaarstaat, hen dag en nacht steunt. Ik fungeer als hun rots in de branding. En dat voelt goed.’

Dominique
Slaapwacht

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau