Homerunhuis Boelijn Almere

Een dag in Homerunhuis Boelijn

In het Homerunhuis heeft iedere bewoner een eigen dagindeling. Bewoners worden ’s ochtends gewekt, ieder op hun eigen tijd. De begeleiding helpt bij het opstarten van de dag en kijkt samen met de bewoner welke afspraken er die dag zijn. Dan vertrekt een aantal bewoners naar werk of andere activiteiten. De een heeft een betaalde baan, de ander volgt een opleiding op niveau 1 of 2, bijvoorbeeld tot helpende zorg en welzijn. En weer een ander volgt een ‘learn to work’-traject.

Vanaf 11 uur gaat de begeleiding mee naar afspraken. Bijvoorbeeld naar de huisarts. Ze zijn er alleen als het nodig is. Wat een bewoner zelf kan, doet hij of zij zelf.

Voor 15.00 uur kunnen de bewoners aangeven dat ze ’s avonds willen mee eten. Om 16.00 uur worden namelijk de boodschappen gedaan. Wie daarbij wil helpen, gaat mee met de begeleiding, anderen blijven thuis.

Bij het avondeten is dat niet anders, wie die dag zin heeft om te koken, die helpt. Anderen zoeken de privacy van hun kamer op tot ze geroepen worden voor het eten. Exotische geuren stijgen op uit de keuken, want denk maar niet dat er vaak Hollandse Pot wordt gegeten. Zowel de multiculturele begeleiding als bewoners houden van de wereldkeuken! Vaak wordt er smaakvol Surinaams gekookt en komen er speciale hapjes op tafel!

Lekker op stap

De avonduren zijn vrij te besteden voor de bewoners. Om 22.00 uur gaat de begeleiding bij iedereen langs op te horen of ze een goede dag hebben gehad en wenst ze welterusten. Om 23.00 uur moeten bezoekers weg zijn en kan iedereen genieten van een goede nachtrust. In de weekenden is er geen ochtendwekker en kunnen bewoners lekker uitslapen. Er ontstaan op de dag vaak gezellige momenten met elkaar. Ze ontvangen bezoek, kijken samen een film, spelen een kaart- of bordspel of gaan er lekker op uit.

‘Leven weer op de rit’

‘Hiervoor woonde ik met veel vrijheden in het bruisende Amsterdam. Dat heb ik verprutst. Via de reclassering kwam ik hier terecht, in Almere nota bene, en met strikte regels. Dat zag ik natuurlijk niet zitten. Ik stelde de begeleiders flink op de proef, maar ze vertrokken geen spier. Dat respecteer ik. Ik weet precies wat ik aan ze heb, en dat is best veel. Langzaam vond ik hier mijn draai en kijk me nu eens: ik zit lekker in mijn vel! Amsterdam trekt me nog steeds hoor, maar voor nu woon ik hier prima.’

Ruth (33 jaar)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen van 18 - 27 jr met een licht verstandelijke beperking en een WLZ indicatie LVG2, LVG3 en VG6
  • Voor jonge mensen die hun leven op de rit willen hebben in zo'n 6 - 36 maanden.

Locatievoorzieningen

  • 5 aaneengesloten woonhuizen met ieder een eigen voor -en achterdeur
  • Elke bewoner heeft zijn eigen kamer.
  • 3 bewoners delen voorzieningen met elkaar: sanitair, woonkamer, keuken, en een tuin met schuur

Begeleiding

  • In de middelste woning is 24/7 begeleiding aanwezig, ’s nachts is er een slaapwacht
Rots in de branding

‘Overdag is het hier vrij rustig, maar in de avonduren lopen de emoties nog wel eens op. Als nachtwacht kijk ik daar doorheen. Dan zie je de mens, de frustratie en de behoefte aan steun. Die steun bied ik, dwars door alle emoties heen. Waarna de rust meestal snel weer terugkeert. Zo ontstaan er tijdens de avonddiensten de meest uiteenlopende en onvoorziene situaties. Samen komen we er altijd uit. Want bewoners weten dondersgoed dat je voor hen klaarstaat, hen dag en nacht steunt. Ik fungeer als hun rots in de branding. En dat voelt goed.’

Dominique
Slaapwacht

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau