Ouderinitiatief Onze Nieuwe Weg

Een dag op Onze Nieuwe Weg

De bewoners leven zo zelfstandig mogelijk, maar begeleiding en ondersteuning zijn altijd dichtbij. Per dag zijn er vaste contactmomenten en begeleidingsafspraken. De gezamenlijke woonkeuken gaat vroeg open voor ontbijt aan de grote tafel. De bewoners kunnen hier vervolgens de hele dag terecht met vragen en om elkaar te ontmoeten. In je appartement eten en lekker je eigen ding doen kan ook. Maar je geniet juist van wonen in een groep als je regelmatig deelneemt aan de gezamenlijke momenten.

Als je hier woont, heb je dagbesteding nodig. Bijvoorbeeld op de sociale werkvoorziening, de creatieve dagbesteding, de zorgboerderij, de manege of bij de groenteboer. Heeft een bewoner geen werk, dan gaan we samen op zoek naar een passende werkplek. Er is ook veel vrijheid en inspraak: er is een bewonersraad, twee keer per jaar een praatavond en een ideeënbus waarin de bewoners – anoniem of niet – hun opmerkingen en suggesties kunnen doen. Bijvoorbeeld voor de invulling van het jubileumuitje. En sollicitanten gaan na hun eerste gesprek eerst met de bewoners koffiedrinken voordat er een beslissing valt.

Na het werk hebben veel bewoners ook nog een druk programma. Buitenzorg is erg populair. Hier is een soos en worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals de KookKlup en InternetKlup, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast wordt er bij Onze Nieuwe Weg veel geknutseld, muziek gemaakt en gestijldanst – twee bewoners werden respectievelijk 4de en 2de bij het NK. En een clubje bewoners gaat elke zaterdagmiddag met een begeleider het centrum in. Daarnaast is er een grote groep vrijwilligers met wie de bewoners onder meer gaan fietsen, wandelen of gewoon lekker kletsen.

Ik kan veel meer dan je denkt

‘Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Dat is de lijfspreuk van mijn moeder, die heel erg ziek is. En nu ook van mij. Ik heb aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel. Maar ik kan veel meer dan je denkt. Ik verzorg de lunch in het lunchcafé op dinsdag, ik volleybal heel fanatiek, ik bloemschik en als ik ergens heen wil, koppel ik de handbike aan mijn rolstoel en ga ik op pad. En misschien hang ik de was anders op dan anderen, maar het lúkt me wel. Ik vind het fijn om dingen zelfstandig te doen. Maar ik vind het ook fijn om gezellig samen dingen te doen. En als ik het gegiebel zat ben, ga ik lekker naar m’n eigen appartement, met mijn eigen spulletjes.’

Mieke
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.

Locatievoorzieningen

  • 14 zelfstandige appartementen, waarvan 1 rolstoeltoegankelijk, er is een lift aanwezig
  • Met een eigen voordeur en brievenbus
  • Voor permanent zelfstandig wonen met 24-uurs begeleiding
  • Gezellige, gezamenlijke woonkeuken
  • Samenwerking met Buitenzorg
Er mag niks veranderen: Emiel vindt het veel te fijn

‘Ik had contact met ouders die bezig waren met een wooncentrum voor hun kinderen met een beperking, de eerste in Veenendaal. Daar heb ik me bij aangesloten en dat is perfect gelopen. Voor de ondersteuning kozen we Humanitas DMH, omdat zij het meest geschikt waren voor onze kinderen. Vrijer, opener. Het paste in ons beeld van zoveel mogelijk zelfstandigheid en hoe de jongeren – de kinderen waren destijds rond de 20 – met elkaar om zouden gaan. Emiel vond het grandioos. Samen hebben we zijn appartement ingericht en sindsdien mag er eigenlijk niks meer veranderen; hij vindt het veel te fijn. Ook met de rest van de bups; ze hebben het heel gezellig. En dat is fijn. Het idee dat hij alleen op de wereld zou zijn, vind ik erg vervelend. Gelukkig is zijn broer nu ook bewindvoerder. En ik word vást 100 jaar, zodat ik er nog lang voor hem kan zijn.’

Raynond
Vader van Emiel

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau