Woonlocatie Stadwijck

STadwijck-180192-73

Adres

Noorderstraat 217
9611 AE Sappemeer
Telefoonnummer locatie: 0598 - 70 40 25

Contact

Informatie en aanmelden: 030-600 51 70 CCB@humanitas-dmh.nl

Even voorstellen 

Aan de weg van Sappemeer naar Hoogezand ligt de prachtige Groningse herenboerderij Stadwijck. Het achterhuis heeft plaatsgemaakt voor 16 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Het monumentale voorhuis is ingericht als steunpunt. Acht appartementen liggen op de begane grond en hebben een eigen opgang. De overige acht liggen op de eerste verdieping en hebben een gezamenlijke, bewaakte opgang. De bewoners hebben één ding gemeen: ze hebben een lange geschiedenis in de hulpverlening achter de rug. Stadwijck biedt hen rust, regelmaat en structuur.

‘Klaar voor een volgende stap’ 

‘Ik woonde 10 jaar in Stadwijck, maar sinds kort woon ik zelfstandig met m’n vriend. Met Volledig Pakket Thuis krijgen we hulp bij het wonen en kunnen we 24 uur per dag om ondersteuning van Stadwijck vragen. Anders had ik het niet gedurfd. Ik had nooit gedacht dat ik een beetje op mezelf zou kunnen wonen. Wel altijd gehoopt. Maar we hebben het gered. Vet leuk. Terwijl ik het in Stadwijck ook heel fijn wonen vond hoor. Maar op den duur ben je klaar voor een volgende stap. Dan is dit VPT-pakket een mooie tussenoplossing. Over een volgende stap wil ik nog niet denken. Ik vind dit al heerlijk.’
Lineke, bewoonster

Een dag bij Stadwijck 

Cliënten hebben hun eigen appartement met alle voorzieningen: een keukentje, een badkamer, een slaapkamer en een royale woonkamer. Wie beneden woont, heeft een tuintje. Wie boven woont heeft een fijn uitzicht en een Frans balkon. Pal naast het appartementencomplex zit het Steunpunt, ín de oude boerderij. Daar brengen veel cliënten een groot deel van hun vrije tijd door. Aan weerzijden van de statige gang die van de voordeur naar het achterhuis loopt, zijn twee hoge grote, klassiek aandoende kamers. Daar kunnen cliënten ontbijten en koffiedrinken. En tussen 10.00 en 14.00 uur spelen ze er poolbiljart, tafeltennis, kijken ze er tv, en spelen een spelletje. Of ze kletsen met andere bewoners aan een van de grote picknicktafels in de enorme tuin met twee oude rode beuken.  

Alle bewoners hebben (een deel van de week) dagbesteding. Stadwijck verzorgt bovendien iedere dag een activiteit. Dat noemen ze Sportwijck. Samen naar de sportschool, wandelen, fietsen, en bij slecht weer een binnenspel. Centraal in de zorgvisie staat de gedachte dat cliënten zelf de regie houden over hun leven. Ze kunnen meedoen, maar het hoeft niet. Dat geldt ook voor de avondmaaltijd. Wie wil, kan mee-eten. Wie wil, kan mee-koken. Iedere dag is een van de cliënten de kok in huis. Samen met de begeleiders kookt hij of zij een heerlijke warme maaltijd voor iedereen. Aansluitend is er koffie en gelegenheid voor een spelletje. Wie kan 5000’en heeft een streepje voor! En wie het niet kan, kijkt gezellig mee. 

Stadwijck biedt bewoners een plek waar ze tot rust kunnen komen. Waar ze hun leven weer op de rails kunnen krijgen. En van waaruit ze – als het even kan – een volgende stap kunnen zetten.   

‘Dit is wat ik écht wil doen’ 

‘We hebben hier een lange adem. Iedereen krijgt heel veel kansen. We werken met mensen die vaak elders zijn “opgegeven”. Ze hebben vaak een goed hart, maar zijn ook ernstig beschadigd. En dan ontsporen ze soms. We zien dat gedrag en we benoemen het ook, maar we gaan uit van het goeie hart. En we houden vol, vaak met succes. Het is echt heel tof als iemand zelfstandig gaat wonen of eindelijk weer rust krijgt in zijn hoofd. Dat soort dingen, daar doe je het voor. Ik wist het meteen, vanaf de eerste dag dat ik hier werkte, of eigenlijk stage liep: dit is zo zinvol, dit is wat ik écht wil doen. Daarna deed ik in deeltijd de hbo-studie ‘Social work. 

We koken hier iedere dag met een cliënt. Door te leren koken, krijgen onze cliënten weer wat meer structuur in hun leven, en kunnen ze gezonder eten. Verder bieden we elke dag een activiteit aan. We hebben nu onze eigen sportgroep: Sportwijck. Een bewoner bedacht de naam. We wandelen, fietsen, gaan naar de sportschool of doen binnen een activiteit. Ik vind het allemaal hartstikke mooi.’  

Koert, persoonlijk begeleider

In het kort

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek, indicatie ZZP 6 of 7.
  • En ook voor mensen met een forensische titel met verplichting tot wonen en begeleiding en/of behandeling.
  • 16 appartementen: 8 op de begane grond met eigen opgang en tuin, en 8 op de eerste verdieping met Frans balkon en opgang via de centrale hal.
  • Grote tuin rondom.
  • Veel structuur en veel aandacht voor bewegen en gezond eten.
  • Appartementen van 50 m2 met eigen voordeur, woonkamer, keuken, slaapkamer, douche en toilet.
  • Dagbesteding in de directe omgeving en veel mogelijkheden voor dagbesteding binnen Stadwijck.
  • 24 uur per dag begeleiding, dag en nacht minimaal 2 begeleiders aanwezig.
  • Mogelijkheid voor een Volledig Pakket Thuis voor cliënten die klaar zijn voor een volgende stap