De Kook app blog

De Kook app van Humanitas DMH ondersteunt mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met een andere hulpvraag bij het zelfstandig en met plezier bereiden van gezonde maaltijden. De Kook app helpt bij het boodschappen doen en bij het koken binnen een passend budget.

De Kook app blog

Welk gezond recept kook jij vandaag?

Sinds mei 2018 is onze Kook app 5 gloednieuwe gezonde recepten rijker. En wat is er nou leuker dan één van die recepten te laten testen door één van onze cliënten. Op een grauwe dinsdagochtend medio juni vertrok ik richting Ede. Eenmaal aangekomen bij de Edisonstraat belde ik aan en werd ik ontvangen door de goedlachse begeleider Roberto. Binnen werd ik hartelijk ontvangen door de ster van de ochtend; Jeanet.

Even voorstellen:

Jeanet is 34 jaar en houdt erg van koken. Ze zit in de kookploeg en kookt 1 a 2 keer per week voor de groep. Naar eigen zeggen is ze de moeilijkste niet en vindt ze eigenlijk alles wel lekker.

Samen met twee studenten van de Universiteit Wageningen (die op dit moment onderzoek doen naar de Kook app) vertrokken we richting de dichtbij gelegen Albert Heijn XL. Vandaag staat de gevulde omelet met geitenkaas op het menu . Een vegetarisch recept dat voldoet aan de gezondheid-criteria van de Schijf van 5.  De app werd opgestart en Jeanet ging op zoek naar de ingrediënten in de immense supermarkt. Met een aantal heikel puntjes qua hoeveelheden werden binnen twintig minuten alle ingrediënten in het mandje gelegd en keerden we terug naar het huis om aan de slag te gaan met koken.

Aan de slag

Eenmaal terug op de Edisonstraat gaat Jeanet aan de slag. De app geeft duidelijk aan wat ze allemaal nodig heeft voordat ze kan beginnen. IJverig zoekt ze alle spullen bij elkaar en wast ze vervolgens haar handen. Ondertussen stellen de studenten Jeanet allerlei vragen over de app. Jeanet geeft aan dat de app voor haar het koken een stuk eenvoudiger maakt. Als ze te veel dingen tegelijk moet doen dan snapt ze het vaak niet, en op deze manier gaat het heel geordend. Ze heeft eigenlijk weinig aan te merken en vind de Kook app echt een uitkomst.

Ik houd niet van troep tijdens het koken

Genoeg gekletst, let’s kook! Nadat ze alle benodigdheden in de app heeft kunnen aanvinken en nog een bliksembezoek aan het toilet heeft gebracht begint ze met het halveren van de zongedroogde tomaatjes. Niet haar favoriet om te snijden; ‘ze zijn zo glibberig’. Ze gaat heel secuur te werk. ‘Ik houd niet van troep tijdens het koken’. Dit is duidelijk te merken en alle onnodige verpakkingen verdwijnen netjes in de prullenbak.

Vervolgens moeten de eieren geklopt worden! De app geeft aan dat dit met een vork moet gebeuren. Jeanet vindt dit onlogisch: ‘Ik klop altijd met een garde, een vork is toch onhandig?’ . Ze heeft groot gelijk en er wordt verteld dat ze moet doen wat zij denkt dat goed is. Het kloppen met de garde heeft gewerkt en ook de geklutste eieren worden toegevoegd aan de koekenpan.  Het is inmiddels 13:00 uur geweest en de hongerige groep komt binnen.  Medebewoner: ‘Wat ruikt het lekker Jeanet, ik kan niet wachten om het te proeven’.  Helaas duurt het nog even voordat de omelet klaar is en de bewoners moeten eerst een normaal bammetje eten.

Het doel is om de app te verbeteren zodat onze Kook app straks voor iedereen ideaal in gebruik is.

Geduld is een schone zaak en twintig minuten later staat er een heerlijke gevulde omelet op tafel met daarop stukjes gesmolten geitenkaas afgetopt met zonnebloempitten. Er wordt verwonderd op gereageerd en Jeanet is ook erg blij met het resultaat. Jeanet: ‘ Nu maar hopen dat die lekker smaakt’.  Dat zal wel goedkomen, want naast een boel lekkere ingrediënten is er met liefde gekookt. Het wachten werd beloond! De omelet is geweldig gelukt en Jeanet, de begeleiding en haar medebewoners hebben lekker gesmuld.

Onderzoek

O ja, nog even over de studenten van de Universiteit Wageningen.  7 jongens en meiden gaan de komende tijd de app onderzoeken. Dit houdt in dat zij gaan toetsen of de recepten gezond genoeg zijn, of de app gebruiksvriendelijk is, wat het effect is van de app en nog veel meer thema’s. De komende weken reizen zij het land door om verschillende cliënten te observeren en te interviewen. Het doel is om de app te verbeteren zodat onze Kook app straks voor iedereen ideaal in gebruik is.

Dit was het eerste Kook app receptenblog. Houd de website in de gaten voor de volgende blogs over nog meer lekkere en gezonde recepten. Benieuwd naar de app? Scan de QR-code en probeer ‘m uit!