LVB Xperience; een ervaringsgerichte training

Wat doe je in een onbekende omgeving, waar je niet goed begrijpt wat ze van je willen?

Je wordt lacherig. Voelt je opgelaten. Of zegt niets meer, trekt je terug en loopt weg. Welkom in de wereld van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). In de LVB Xperience van Humanitas DMH kunnen deelnemers een dagdeel lang de wereld van mensen met een LVB ervaren. En dat is best confronterend.

Humanitas DMH zet zich op een effectieve wijze in voor mensen met een LVB.

Ervaringsgerichte Training

Wij bieden een ervaringsgerichte training, welke een inkijk geeft in het leven van iemand met een licht verstandelijke beperking, de LVB Xperience. Tijdens de LVB Xperience kunnen deelnemers een dagdeel lang de wereld van mensen met een LVB ervaren. En dat is best confronterend. Er ontstaat vooral veel verbazing, verwarring en frustratie. Mensen met een LVB hebben dagelijks te maken met deze ervaringen en dát is wat we de professionals nu net willen laten ervaren.

Naast deze interactieve training bieden wij een tweede dagdeel aan waar een verdieping in zit. Middels een theoretisch deel, maar ook door meteen met elkaar te oefenen, hoe je deze theorie kan toepassen in de praktijk.

Mij blijft de chaotische beleving in de ochtend en wat dat voor impact op me had voor de rest van de dag het meeste bij.

Deelnemer LVB Xperience

Ervaringen LVB Xperience

‘Ik gebruik bij een cliënt wel eens woorden als ‘ambivalent’ of ‘introvert’. Dat doe ik na vandaag echt niet meer!’

“Als begeleider moet ik eerlijk zeggen dat ik soms zelf ook niet begrijp wat mijn cliënt nou mee moet nemen naar instantie X of Y. Lastig hoor.”

“De LVB Xperience leek wel een ontgroening.”

“Bizar! De instructies waren tegenstrijdig, de vragen waren bizar. Maar het was toch ook allemaal heel duidelijk?”

Onwijs streetwise

Jongeren met een LVB (IQ tussen 50 en 85) die 18 worden, moeten van de ene op de andere dag begrijpen wat de wereld van ze wil. Een wereld die voor volwassenen zonder LVB vaak al complex genoeg is. Vol vraagtekens, maar wel met een grote mond, staan de jongeren met een LVB bij – bijvoorbeeld – het loket Werk en Inkomen te foeteren op de baliemedewerker. Te maskeren dat ze eigenlijk niet begrijpen wat ze mee moesten nemen. Hoezo 3 formulieren invullen? In de eerste stond alles toch wel zo’n beetje?

Compenseren

En dan. Dan vallen ze uit de molen. Krijgen geen uitkering, want: niet ‘werkwillig’. Lees verder…

Erkenningen

  • SKJ
  • Registerplein
Wat deelnemers aan de LVB Xperience na afloop zeiden (online training)

“De start van de training is zo in elkaar gezet dat de beleving van iemand met een licht verstandelijk beperking echt goed duidelijk werd. Hierdoor ben ik mij meer bewust geworden dat ik niet te grote of te veel stappen moet nemen. Ook de ervaringsdeskundige heeft hierin veel indruk bij mij achter gelaten.”

“In eerste instantie was ik verbouwereerd. Mijn eerste gedachte: ‘hmmm… zal ik eruit stappen? Ik had genoeg te doen voor mijn werk’. Ik had even tijd nodig om te schakelen, maar je had me, het was een goed statement.”

Voor wie?

Wij organiseren de LVB Xperience o.a. voor:

  • Gemeenten
  • Woningcorporaties
  • Justitie
  • Onderwijs
  • Zorgorganisaties
  • Overheidsinstanties
  • Bedrijfsleven

In samenwerking met de gemeente Rotterdam hebben we de training ook digitaal beschikbaar kunnen maken.

Overige trainingen van Humanitas DMH
Met de Eenvoudige stad willen we onze samenleving toegankelijk maken voor iedereen.

Eenvoudige stad

Interview Jaarcongres LVB

Op 15 september organiseerde Logacom het 11e Jaarcongres LVB met aandacht voor LVB. Onze collega’s Jochem (trajectcoördinator) en Tobias (organisatie adviseur) werden op deze dag geïnterviewd…

Interview LVB Xperience op het Jaarcongres LVB