Een dag op bezoek bij de Hooglandseweg-Noord

Na 35 jaar werd er een tijdperk afgesloten. De woonlocaties van Humanitas DMH op de Nieuwstraat in Amersfoort sloten hun deuren en het is tijd voor een nieuwe stap. De afgelopen maanden is er met man en macht gewerkt om een locatie met 21 prachtige ruime appartementen te realiseren. In oktober hebben het team en haar bewoners intrede genomen in het nieuwe pand aan de Hooglandseweg-Noord in Amersfoort. Na een feestelijke opening en een kennismakingsmiddag met de buren vond ik het tijd om ook eens een bezoekje te brengen aan de nieuwste loot van de Humanitas DMH boom.

Een dag op bezoek bij de Hooglandseweg-Noord

Tijd voor een nieuwe stap

Het is maandagmiddag en het kwik is flink gedaald. Door de gure wind zoeven de gekleurde bladeren me om de oren. Rond 16:00 ’s middags arriveer ik bij de locatie. Ik word hartelijk ontvangen door één van de bewoners die mij met alle liefde de teamkamer wijst.

Ik word rondgeleid door Elize; één van de begeleiders van de locatie. Ze heeft drie enthousiaste bewoners bereid gevonden die het leuk vinden om hun eerste ervaringen in hun nieuwe woning met mij te delen. Bij binnenkomst valt het mij gelijk op dat het feest is vandaag. “Trudy 60 jaar”. Ik heb de eer om de jarige job te ontmoeten. Trudy zwaait de deur open en gaat ons voor naar de woonkamer. We nemen plaats op de bank en we raken in gesprek.

Dat Trudy vandaag 60 is geworden is niet te missen. Haar deur is versierd met een prachtige ballonnenhaag. Enthousiast vertelt ze dat ze vanavond een hartige taart gaat bakken en daarna samen met de andere bewoners taart gaat eten. Maar goed, ter zake! Hoe bevalt de nieuwe woning van Trudy? Ze geeft aan dat ze erg heeft moeten wennen aan de nieuwe woonvorm. Voorheen had zij een volledig thuis pakket. Dit betekent dat ze helemaal zelfstandig woonde en er twee keer per dag begeleiding langs kwam. In haar nieuwe woning zit haar voordeur in het pand en is de begeleiding dichterbij. Ondanks dat woont ze nog zelfstandig, maar toch voelt het nog wat gek.

Trudy heeft erg moeten wennen aan de nieuwe woonvorm

Je kan wel stellen dat Trudy een bezig bijtje is. Op maandagen en dinsdagen werkt ze bij 3M. Ze pakt daar pakketjes in voor monteurs. Leuk werk zegt ze! Op woensdagen spendeert ze de middag bij het Leger des Heils. Dit zit naast haar vorige huis. Ze kan daar terecht voor een lekkere kop koffie, een warm kommetje soep en er worden creatieve activiteiten georganiseerd zoals Diamond painting. Verhuizen heeft natuurlijk ook als gevolg dat je moet wennen aan een nieuwe omgeving. De supermarkten zijn anders, je wandelingen vinden plaats in een andere omgeving. Daar heeft Trudy wel wat op gevonden. “Het Leger des Heils zit naast mijn oude woning. Ik ga dan altijd boodschappen doen bij de Jumbo, daar ken ik de weg”.

De bewoners van de Hooglandseweg wonen allen zelfstandig. Ieder heeft een eigen voordeur en de meeste werken of vullen de dagen met andere activiteiten. De ene bewoner verzorgt zijn of haar natje en droogje 7 dagen per week zelf, de ander eet zo nu en dan mee met de groep. Hier is ook nog een onderscheid in te maken. De ene groep eet in de ontmoetingsruimte en een andere groep gaat bij elkaars appartementen langs. Verder worden er ook nog twee vaste koffiemomenten georganiseerd. De bewoners mogen zelf weten of ze daar aan deelnemen. Humanitas DMH verzorgt een lekkere pot koffie en zo nu en dan wordt er ook gezellig een spelletje gespeeld. De koffieplek bevindt zich in de centrale hal van het gebouw.

De volgende bewoner treffen we aan voor het gebouw. Ondanks de kou staat Joyce nog even een sigaretje te roken buiten. We lopen met haar naar de woning en worden welkom geheten door haar nieuwe aanwinst “Luna”. Een kruising tussen een Dwergtekkel en een Chihuahua. Echt een plaatje! Luna is maar al te blij met ons bezoek en begint vol overgave aan mijn veters te kauwen. Ja zegt Joyce “Ze is echt dol op veters”.

Luna zorgt voor meer structuur in Joyce haar leven

We verplaatsen ons naar de bank en het is duidelijk te zien dat Joyce een goed gevoel voor interieur heeft. Alles is perfect op elkaar afgestemd en het geeft een warm en huiselijk gevoel. In samenspraak met haar persoonlijk begeleider is er besloten om Luna aan te schaffen. De kleine druktemaker zorgt er voor dat ze wat meer structuur krijgt in haar leven. Voorheen zat Joyce op haar vrije dagen het liefst op de bank te Netflixen, met Luna kan dat niet meer, want die geeft duidelijk aan dat ze meermaals per dag naar buiten wíl. “Pff wel vermoeiend hoor zo’n puppy, gisteren maakte ze me om 05:00 én 07:00 wakker”. Daarna mocht ik ook niet meer slapen van haar, ze wilde met me spelen”.

Ondanks dat haar vorige huis gevestigd was in een prachtig herenhuis is ze veel gelukkiger op haar nieuwe stekkie. “Het is hier goed geïsoleerd en alles is lekker fris en nieuw”. Het vorige huis lag midden in het centrum dat zorgde voor een heleboel rumoer. Daarnaast werd je makkelijker verleidt om ’s avonds nog even de kroeg in te gaan. “Dat heb ik de afgelopen 6 weken slechts 1 keer gedaan”. Ja Joyce is tevreden met haar nieuwe huisje. Ze heeft prachtige meubels gekocht en heeft eindelijk alles voor zichzelf “Ik heb nu gewoon een eigen wasmachine en droger, dus ik kan zelf bepalen wanneer ik mijn was doe, heerlijk”.

Op donderdag en vrijdag doet ze vrijwilligerswerk bij de Amersfoortse lunchroom Downeys. Ze werkt daar als begeleider, wat ze erg leuk vindt om te doen. Ze is er in gerold via haar Maatjes. Een jong stel dat zo nu en dan wat leuks met Joyce gaat doen.

De laatste bewoner die ik ontmoet is Cees-Jan, hij woonde hiervoor in Vathorst. Hij is hierheen verhuisd vanwege het eindigen van zijn relatie. Het is wel even wennen geeft hij aan. “Hiervoor wisselden mijn vriendin en ik het koken af, nu moet ik zeven dagen per week zelf een bordje eten op tafel zetten”. Daarnaast hadden ze een kat samen, die is bij haar achter gebleven en Cees-Jan mist het beestje heel erg.

Vijf dagen per week staat hij voor dag en dauw op om aan het werk te gaan bij PostNL

Maar goed, verder heeft Cees Jan het allemaal prima op de rit. Zijn nieuwe appartement is smaakvol en gezellig ingericht. De muren zijn versierd met vele kleurrijke schilderijen. Een keer per week komt er een huishoudelijk medewerker om te zorgen dat zijn huisje spik en span blijft. Ze maken dan gezellig samen schoon. Vijf dagen per week staat hij voor dag en dauw op om aan het werk te gaan bij Post NL. Samen met een andere bewoner fietst hij om half 6 weg naar het sorteercentrum. Rond de lunch komt hij thuis en hij bekijkt dag per dag wat hij daarna gaat doen. Een siësta zit er vaak wel in zegt hij lachend.

Het werd tijd om af te ronden. Wat een leuke ervaring om eens bij de bewoners binnen te gluren. Ieder heeft weer een heel eigen verhaal en ervaart zijn/haar nieuwe woonlocatie op een geheel eigen manier. De appartementen zijn prachtig en ruim en de bewoners hebben er ook echt iets leuks en sfeervols van gemaakt. Het kan niet anders dan jaren van woonplezier opleveren!