Humanitas DMH start met 3e groep ervaringsdeskundigen

Op maandag 13 januari was er een inspirerende bijeenkomst van Samen Sterker. Dit jaar wordt de derde groep binnen Humanitas DMH opgeleid tot ervaringsdeskundigen. Tijdens de bijeenkomst vertelden o.a. Michelle (ervaringsdeskundige) en Nicole (coach) hun ervaringen vanuit de Samen Sterker training.

Humanitas DMH start met 3e groep ervaringsdeskundigen

Wat is en wat doet een ervaringsdeskundige?

Als je iets meemaakt, kan je zelf het beste vertellen hoe dat voor jou is. Bijvoorbeeld hoe het is om in een instelling te wonen of hulp te krijgen. Met deze ervaringen en ideeën kunnen we anderen helpen. Dat noemen we ‘ervaringskennis’. Bij Humanitas DMH zijn cliënten en begeleiders hierin samen opgeleid.

Inzet ervaringsdeskundigen

Omdat ervaringsdeskundigen weten wat er speelt bij de doelgroep, levert dat een ander perspectief en nieuwe kennis op voor een organisatie en een team. Ervaringsdeskundigen kunnen vanuit hun specifieke kennis aangeven wat belangrijk is. Ze kunnen presentaties geven over kennis en ervaring. Ze denken en praten graag mee bij het maken van beleid. Ook kunnen ze adviezen geven bij het testen van websites, apps en andere producten. De ervaringsdeskundige en coach kunnen zowel met z’n tweeën als alleen presentaties geven.

Het werken met ervaringsdeskundigen draagt bij aan gelijkwaardigheid, één van de kernwaarden van Humanitas DMH.

Ervaringen in de praktijk

Michelle is twee dagen in de week werkzaam op een zorgboerderij. Daarnaast is ze inzetbaar als ervaringsdeskundige. “Ik heb meer zelfvertrouwen, kan beter samenwerken, communiceren, grenzen aangeven en feedback geven en ontvangen.”

Contact

coacheservaringsdeskundigen@humanitas-dmh.nl