Amersfoort Vathorst

Een dag in Vathorst

Er zijn twee groepen bewoners. De appartement-bewoners zijn redelijk zelfredzaam. Gaat de wekker, dan zorgen ze voor zichzelf, met enige coaching door de begeleiders. In de studio’s is meer hulp nodig bij de dagopstart. Zij ontbijten rond 7:30 uur in de gezamenlijke woonkeukens, verdeeld in 2 overzichtelijke groepen van 6. De begeleiders zorgen dat alles goed verloopt, zodat iedereen met een goed gevoel op pad gaat.

Vrijwel iedereen gaat naar dagbesteding. Post sorteren op de sociale werkplaats. Op de zorgboerderij paarden borstelen, hokken schoonmaken, kippen voeren of dieren knuffelen. En op de Foortse Brug knutselen, tijdschriften lezen of snoezelen. Voor elk wat wils. In het weekend zijn er vaak gezamenlijke uitjes, wordt er een verjaardag gevierd en zijn er vaste momenten voor koffie, lunch en thee.

’s Avonds koken de appartement-bewoners zelf, samen met de begeleiding. Ze eten gezellig bij elkaar, telkens bij iemand anders thuis. Voor de studio-bewoners wordt gekookt. Zij eten in de gezamenlijke woonkeukens. Stipt om 17:30 uur, anders komt het geplande avondprogramma – Zumba, smartlappenavond, ‘kroegavond’ of andere clubs – in de knel. Na afloop blijven sommigen napraten, maar laat wordt het nooit. Iedereen is gehecht aan zijn rust.

'Er is altijd wat te doen'

‘Ik kon niet meer goed voor mezelf zorgen. Dat was in een aanleunwoning bij een bejaardencentrum. Toen ik 3 jaar geleden hiernaartoe kwam, vond ik de bewoners hier maar druk. Het was wennen. Nu woon ik hier fijn. Ik krijg goede hulp. En er is altijd wat te doen: jeu de boules, Rummikub, uitjes. Op een zorgboerderij help ik varkens en geiten voeren, samen met m’n maatje, mooi hoor! En ik kijk veel voetbal, vooral Ajax, maar ook veel Duitse en Engelse wedstrijden. Het hele weekend zit ik voor de buis, haha! Nou ja, ‘s ochtends niet. Dan sta ik zelf op het veld van m’n eigen cluppie VV Hooglanderveen. Als scheidsrechter van de E-tjes en F-jes. Die kan ik nog aan.’

Gerard (63)
Bewoner

Bewoners van alle leeftijden

Bewoners van alle leeftijden

In een sfeervolle woonwijk.

In een sfeervolle woonwijk.

24-uurs zorg

24-uurs zorg

Ruime en gezellige gemeenschappelijke woonkeukens met buitenplaats.

Ruime en gezellige gemeenschappelijke woonkeukens met buitenplaats.

Winkelcentrum en treinstation op loopafstand.

Winkelcentrum en treinstation op loopafstand.

Voor wie?

  • Mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.
  • met mogelijke bijkomende lichte psychiatrische problematiek van alle leeftijden.
  • Met een indicatie ZZPVG3 tot VG6

Locatievoorzieningen

  • 10 ruime appartementen van circa 50 m2 op de galerij.
  • 12 lichte studio’s van circa 30 m2
  • 2 ruime en gezellige gemeenschappelijke woonkeukens met buitenplaats
  • 1 gemeenschappelijke huiskamer
  • Mogelijkheid tot 24 uurs ondersteuning in de wijk via Volledig Pakket Thuis.
  • Ontwikkelplaats Inclusie’ in samenwerking met Abrona, Amerpoort en Hogeschool Utrecht.
'Ze staan open voor mijn suggesties'

‘Mijn dochter kan veel, ze kan prima de weg vinden. Maar ze gelooft vreemden op hun woord. Ze is te kwetsbaar om zelfstandig boodschappen te doen. Toch was het goed dat ze – alweer ruim 20 jaar geleden – op zichzelf ging wonen, net als leeftijdsgenoten. Bij Humanitas DMH, toen nog op de Nieuwstraat. Dat was natuurlijk spannend, ook voor mij. Maar ik wist dat het goed voor haar was om tussen gelijkgestemden te wonen, met de juiste begeleiding. Dat bleek terecht, na een tijdje kwam ze beter in haar vel. De locatie is inmiddels verhuisd naar de Elburgstraat met betere voorzieningen, maar de sfeer is onveranderd goed. Natuurlijk zie je als zorgzame moeder altijd verbeterpunten. Maar daar is aandacht voor. Dat waardeer ik.’

Mariëlle
Moeder van Milou (46)

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau