Begeleid wonen Javastraat Den Bosch

Een dag op de Javastraat

’s Ochtends tussen 7 en 9 starten de bewoners van de Javastraat op in hun eigen tempo. Ze eten hun ontbijt, dat ze vaak samen met de begeleiding vast klaar hebben gezet in de koelkast, en bereiden zich voor op de (werk)dag – met hulp als dat nodig is. Iedereen heeft een individueel programma, afgestemd op zijn of haar mogelijkheden en wensen. In de zithoek in de centrale hal wachten de bewoners die gaan werken totdat ze worden opgehaald. 

Tussen vier en half vijf komt iedereen weer thuis. De medewerkers huishoudelijke ondersteuning zijn dan vaak al begonnen met de voorbereiding van het avondeten. Een aantal bewoners helpt graag mee. Met groente snijden bijvoorbeeld, want gezond eten is belangrijk op de Javastraat. Maar het moet vooral ook lekker zijn, dus kiezen de bewoners om de beurt wat er op het menu komt. Een paar keer per jaar komen twee bovenbuurvrouwen gezellig koken en één keer per jaar verzorgen de begeleiders een heerlijk buffet om al hun verjaardagen te vieren. Op maandagavond is er fitness aan huis. Want bewegen is ook gezond. 

Op woensdag hebben veel bewoners een vrije dag. Een fijne break in de week om lekker uit te slapen en te ontspannen. ’s Middags is er vaak een activiteit met een vrijwilliger of stagiaire. Bakken, shoppen of iets creatiefs. Voor wie wil: de bewoners kiezen zelf. Het belangrijkste doel op de Javastraat is een goed leven. En wat dat betekent, geven bewoners in gesprekken met de begeleiders voor een groot gedeelte zelf aan.

“Wij wonen hier dus worden graag betrokken”

‘Ik hou van buiten zijn. Mijn werk op de kinderboerderij vind ik ook erg fijn om te doen. Daar doe ik vooral technische dingen; nu is het bijvoorbeeld druk met hekken plaatsen. Hier hou ik de tuintjes bij. En ik fiets en wandel veel. Met de wandelclub. Binnen bouw ik graag met K’Nex. Dan maak ik bijvoorbeeld de kermis na. En zodra die de stad uit is, begin ik aan Kerst. In mijn appartement bouw ik een heel dorp. Met één druk op de knop zet ik alle lichtjes en muziek aan en gaat alles bewegen. Daarna bouw ik er nog een voor ’t Huukske. Ik vind het fijn hier. Maar het is wel belangrijk dat niet vergeten wordt dat wíj hier wonen. Niet de begeleiders en niet de familie. Daarom zit ik in de cliëntenraad. We worden graag betrokken.’ 

Paul (64)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.
  • Locatievoorzieningen
  • 24 uurs begeleiding voor 14 appartementen
  • Rolstoel- en rollatorvriendelijk, met hulpmiddelen op maat waar nodig.
  • Eigen keuken, slaapkamer en terrasje.
  • Op de begane grond in een appartementencomplex met nog twee woonlagen.
Via de verwantenraad kan ik bijdragen en bijsturen

‘Ton woont al vanaf het begin, 12 jaar nu, op de Javastraat. En hij is meeverhuisd vanuit de vorige locatie. Een heel trouwe klant dus. Liever zou hij bij mij wonen, maar dat gaat niet; Ton heeft een ernstige verstandelijke beperking. Op de Javastraat wordt hij goed verzorgd, door professionals die hun best doen er iets van te maken. Dat wil niet zeggen dat alles altijd goed gaat. En in grote lijnen is alles goed geregeld. Via de verwantenraad kan ik daar ook iets aan bijdragen. Ik hoop vooral dat Humanitas DMH als organisatie de koers blijft volgen die een aantal jaar geleden is ingezet.’

George Honselaar
Broer van Ton

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau