De Dorenborch

Op de tweede verdieping heeft Humanitas DMH twee heel verschillende locaties naast elkaar. Locatie 1 zit in de rondgang rond de lift en is voor ouderen waarvan de meesten een verstandelijke beperking hebben. Locatie 2 is gevestigd in de langwerpige zijvleugel en biedt een thuis aan volwassenen met psychiatrische problemen.

Een dag op Dorenborch 1 en 2

In beide locaties zijn de appartementen ruim, met hoge ramen. De gangen zijn breed, ook met hoge raampartijen. Op de begane grond vind je een grote lichte kantine waar rond lunchtijd bewoners van alle zorginstanties uit de toren aanschuiven. Jong en – vooral – oud. Iedereen is hier de hele dag door welkom voor een kopje koffie of een broodje.

Op locatie 1 verloopt bijna elke dag hetzelfde, met een piekmoment in de ochtend. Verder houden de ouderen hier van voorspelbaarheid en rust. Zorg en verpleging wordt liefdevol verleend. Tegelijk gaat deze locatie wel met z’n tijd mee. Zo innoveert Humanitas DMH hier met ‘Cradles’, een interactief zorginstrument dat contact bevordert, en dierenrobots. Behoud van vaardigheden is belangrijk: de begeleiding neemt zo min mogelijk van cliënten over.

Twee keer per week komt er bovendien een psychomotorische therapeut (PMT), die bewegingsoefeningen doet met cliënten. Omdat in het gebouw zoveel andere zorginstanties zitten, is er een groot aanbod aan activiteiten. Van bingo tot wandelclub of koersbal: de bewoners van locatie 1 hebben keuze genoeg.

Dat voordeel hebben de bewoners van locatie 2 ook. Alleen hebben deze jongere cliënten– tussen de 20 en 50 – vaak liever creatieve activiteiten of iets waarin ze zich nog kunnen ontwikkelen. Zo werkt één van de bewoners beneden in de kantine. Anderen hebben dagbesteding in de omgeving of knutselen met een begeleider. De dagen vullen zich vooral met gesprekken en begeleiding. Alles is gericht op het bieden van structuur en zoveel mogelijk zelf doen.

Beide locaties hebben een eigen ruime huiskamer. Mensen komen hier graag, vooral voor de koffiemomenten en het avondeten. Op vrijdag staan er voor de bewoners in de huiskamer van locatie 2 bovendien chips klaar. Dat maakt de vrijdagavond vaak een stuk drukker dan andere dagen. Tv aan en gezellig samen kijken maar!

'Mijn eigen huisje'

‘Toen ik hier 5 jaar geleden voor het eerst kwam, vond ik het doodeng. Maar na ongeveer een maand was ik gewend. Nu geniet ik. Mijn appartement is heel ruim en licht. Ik heb mijn twee katjes om te knuffelen. Als ik minder lekker in mijn vel zit en ik bel de begeleiding, zijn ze er binnen 5 minuten. Heeft het niet heel veel spoed, dan bedenken we samen wat ik kan doen in de tijd tot ze er zijn. Bijvoorbeeld even muziek luisteren. Wat ik zo fijn vind is dat ik mijn eigen huisje heb. De begeleiding is er tegelijk wel en niet – het zit tussen een instelling en ambulant wonen in. Ook kies ik zelf of ik mee-eet of niet. Op sommige dagen haal ik toch liever mijn avondmaaltijd bij de slager in de buurt. In de toekomst wil ik misschien wel met mijn vriend samenwonen. Die woont in Winterswijk. Maar nu vind ik het heerlijk zo. Ja, ik heb mijn doel hier bereikt: zelfstandigheid.’

Coby (50)
Bewoonster

Markante en ruime torenflat uit 2011, met diverse zorginstanties in één complex.

Markante en ruime torenflat uit 2011, met diverse zorginstanties in één complex.

Twee keer per week een psychomotorische therapeut om bewegingsoefeningen te doen

Twee keer per week een psychomotorische therapeut om bewegingsoefeningen te doen

Beide locaties hebben een gemeenschappelijke ruime huiskamer

Beide locaties hebben een gemeenschappelijke ruime huiskamer

24-uurs begeleiding

24-uurs begeleiding

In Dorenborch 1 verlenen we zorg aan ouderen met een verstandelijke beperking

In Dorenborch 1 verlenen we zorg aan ouderen met een verstandelijke beperking

Voor permanent wonen, met begeleiding bij zo zelfstandig mogelijk leven.

Voor permanent wonen, met begeleiding bij zo zelfstandig mogelijk leven.

Voor wie?

  • Locatie 1: voor ouderen met verstandelijke beperking.
  • Met indicatie VG04, VG05, VG06 en VG07 en ouderen met psychiatrische problemen, GGZ-C05.
  • Voor (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek.
  • Met indicatie GGZ-C04 en 05

Locatievoorzieningen

  • 24 uurs begeleiding voor 20 appartementen op de eerste verdieping.
  • Ambulante zorg mogelijk in aanleunwoningen op de begane grond.
  • Beide locaties hebben een eigen ruime huiskamer.
  • Veel activiteiten, binnen de locaties en daarbuiten samen met andere zorgorganisaties.
Nabijheid is belangrijk

‘Ik werk op locatie 1, maar spring soms bij op locatie 2. De bewoner staat bij ons echt centraal. Zo hebben we laatst het rooster aangepast om een vast aantal avonden extra activiteiten te kunnen bieden. Daardoor staan we op andere avonden wel alleen op de groep, maar dat hebben we ervoor over. We vinden behoud van eigen vaardigheden belangrijk: als begeleider wegen wij steeds af of we echt nodig zijn. Zelfs de ouderen die dementeren kunnen meer dan je denkt. De sfeer is goed, collega’s zijn betrokken en helpen elkaar over en weer uit de brand. Een jong team, met frisse ideeën. Op locatie 1 zitten we meer op zorg en verpleging, soms zelfs palliatieve zorg. De wereld van onze bewoners wordt steeds kleiner, nabijheid belangrijker. Op locatie 2 is het meer structuur bieden en gesprekken voeren.’

Gerben ten Hennepe
Begeleider

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens Centraal Bureau