Ouderinitiatief De Rederijker

Een dag op De Rederijker

De dag begint vroeg op ouderinitiatief De Rederijker. Alle bewoners gaan vier tot vijf dagen per week naar hun werk of andere dagbesteding. De een werkt bijvoorbeeld bij een lunchroom, gerund door mensen met een beperking, de ander bij de buitendienst van de sociale werkplaats. Een andere bewoner heeft nu even niets voor vast en doet elke dag iets anders. Van productiewerk tot computercursus. Totdat ze weer iets gevonden heeft, want dagbesteding is een voorwaarde op De Rederijker.
Na het werk nemen veel bewoners een momentje voor zichzelf. Om uit te rusten, tv te kijken, een hobby, even het centrum in te wandelen of langs te gaan bij familie.

Rond etenstijd duiken de bewoners van het vijfpersoonsappartement samen met de
begeleiders hun eigen keuken in. De acht bewoners die in een appartement alleen wonen, kunnen als ze dat willen aanschuiven in het Praathuis, de gemeenschappelijke ruimte. Daar drinkt iedereen die dat wil rond acht uur samen een kopje koffie of thee. Als het weer het maar enigszins toelaat, verschuift alles naar het grote terras, dat nauwgezet wordt bijgehouden door de bewoners. En dan gaan de meeste bewoners alweer naar bed. Want morgen weer vroeg op!

We houden van gezelligheid én ons eigen plekje

Marijke: ‘De wekker gaat vroeg: om zeven uur. Maar beter vroeg dan te laat bij de lunchroom! Daar bedien ik. En soms strijk ik, maar dat is moeilijk. Ook door mijn hart. Daarbij heb ik hulp nodig. Als ik thuis kom, wil ik iets voor mezelf doen op mijn kamer. Kleuren, puzzelen of playbacken. ’s Avonds koken we met de begeleiders en gaan we gezellig samen aan tafel. Ik op het hoekje, mijn favoriete plek.’ Brenda: ‘Ik eet in het Praathuis. Daarna ga ik er theedrinken. Als GTST is afgelopen. En als de radio op Qmusic staat. Ik heb het graag rustig. En het is belangrijk dat iedereen zich aan afspraken houdt.’

Brenda & Marijke
Bewoners

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking

Locatievoorzieningen

  • 1 vijfpersoons- en 8 eenpersoonsappartementen met eigen keuken en badkamer
  • Op de 1e verdieping, met beneden een huisartsenpraktijk en boven ons nog twee woonlagen
  • Gemeenschappelijk ‘Praathuis’ en terras
  • Alle bewoners gaan naar dagbesteding
Het belangrijkste is dat hij geniet

‘De Rederijker is een ouderinitiatief: opgericht en bestuurd door de ouders van de bewoners. Bij de oprichting was ik als broer ook betrokken. Nu ouders ouder worden zijn er meer broers/zussen die taken overnemen. In samenspraak met de huisarts en woningbouwvereniging hebben we een heel nieuw gebouw neergezet. Vlakbij het centrum, met een huisartsenpraktijk op de begane vloer en ‘gewone’ bovenburen. Gemakkelijk en laagdrempelig midden in de samenleving. Uit zes zorgaanbieders kozen we Humanitas DMH. Het is soms zoeken naar de beste samenwerking, maar Humanitas DMH luistert en denkt mee. Hier kan Nico zijn eigen leven leiden, volgens zijn eigen regels en patronen. Doelen stellen? Prima. Tot op zekere hoogte. Het belangrijkste is dat hij geniet. En Nico lacht altijd.’

Jan van den Berg
Broer van Nico

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau