Een dag bij de Waterjuffer

De meeste bewoners gaan naar hun werk of dagbesteding. Dus staan ze bijtijds op. Daarbij speelt de begeleiding een belangrijke rol. Sommige bewoners willen zeker weten dat ze zich niet verslapen, waarvoor ze de begeleiding vragen om exact om 7:30 aan te bellen. Andere bewoners worden met gerichte vragen ondersteund voordat ze op pad gaan. En weer een ander maakt gewoon een gezellig praatje. Vervolgens gaat iedereen zijn eigen weg.

Ook degenen die thuis blijven, trekken hun eigen plan. Ze gaan wel eens bij elkaar op de koffie, maar verder zijn ze erg op zichzelf. De begeleiding helpt bewoners met alledaagse zaken als de administratie, plannen van huishouden en voert allerhande kleine gesprekjes.

Aan het einde van de dag komt iedereen weer thuis. Ze koken zelf. Vaak zijn ze na een hele dag vol van alle indrukken. De begeleiding gaat bij de bewoners langs om met gerichte vragen alle indrukken een plekje te geven. Zodat de bewoners het los kunnen laten. En er niks in de weg staat voor een prettige nachtrust.

Ik woon hier fijn, ook als ik straks oud ben en een rollator heb

Vanaf het eerste moment dat ik hier kwam, voel ik me vrij. Ik ben hier niet die autist, maar een individu. Ik kan zoveel mogelijk op eigen kracht leven. Ik heb steeds minder hulp nodig. In het begin overzag ik de huishoudelijke taken niet, en sprong Humanitas DMH bij. Nu doe ik alles zelf. Dat komt voornamelijk doordat ik hier een vaste structuur heb. Zo sta ik elke dag om 7 uur op. Ik heb geleerd een rustmoment in te bouwen die de dag breekt, zodat ik het beter kan overzien. Dat werkt prima. Het gaat nu zo goed dat ik wel eens heb overwogen ambulant te gaan wonen. Maar eerlijk gezegd wil ik hier helemaal niet weg. Ik ben nu 40 en heb het gevoel dat ik hier rustig oud kan worden.’

Fulco (40)
Bewoner

In de rustige woonwijk Colmschate.

In de rustige woonwijk Colmschate.

21 appartementen met slaapkamer, woonkamer met keukentje, badkamer en toilet.  

21 appartementen met slaapkamer, woonkamer met keukentje, badkamer en toilet.  

Volledig zelfstandig wonen, met 24-uurs begeleiding

Volledig zelfstandig wonen, met 24-uurs begeleiding

De meeste bewoners hebben werk of dagbesteding

De meeste bewoners hebben werk of dagbesteding

Voor wie?

  • Voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis en gemiddeld IQ
  • Een indicatie wonen vanuit de WLZ-GGZ

Locatievoorzieningen

  • In autisme gespecialiseerde begeleiding
  • 21 appartementen in rustige woonwijk. 
  • Begeleid wonen in je eigen appartement. 
  • Zorg op maat; alleen die hulp waar de bewoner om vraagt. 
  • Er is een lift in het gebouw
Behandeld als mens, niet als patiënt

‘Mijn autistische zoon is volwassen en min of meer zelfredzaam. Daarom komt hij voor veel woonplekken niet in aanmerking. Maar voor de maatschappij is hij te kwetsbaar. Bij de Waterjuffer krijgt hij de structuur die hij nodig heeft, zonder hem dat op te dringen. Mijn zoon moet zelf om de steun vragen die hij wenst. Dat voelt goed, ook voor hem. Al snel vertelde hij me dat hij zich behandeld voelde als een mens, niet als patiënt. Langzaam werd zijn leven stabieler en hij raakte in een opwaartse spiraal. Hij pakt steeds meer taken en werkzaamheden op, bijvoorbeeld in de cliëntenraad. Ja, hier zit hij prima.

Emily
Moeder van Fulco

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau