Een dag aan de Edisonstraat

Gaat de wekker, dan starten de meesten zelfstandig op. De begeleiding helpt alleen met medicatie en een enkeling krijgt hulp bij haren kammen of uit bed komen. Een paar bewoners ontbijten samen en daarna gaat vrijwel iedereen op pad. Naar hun werk bij de post, of bijvoorbeeld bij boerderij ‘In de goede aarde’, waar ze zelf groente en fruit telen, zelf chutney en jam maken, en dat ook zelf verkopen. Anderen maken bij een houtbewerker bijenkasten, kippenhokken en vogelhuisjes. En sommigen komen zelfs in aanmerking voor een volledig betaalde baan.

Voor de thuisblijvers is er om 10:00 uur koffie, maar net als de lunch blijft het dan meestal rustig. Het koffiemoment om vier uur is wel drukbezocht. Dan komt iedereen vol verhalen terug van werk. Daarna splitsen we op: sommigen gaan boodschappen doen, anderen zoeken de rust op. Waarna het avondeten al snel volgt. Op de bovenste woonlaag koken bewoners zelfstandig, op de woonlaag eronder met wat coaching en beneden kookt de begeleiding.

De avond wordt gebruikt voor huishoudelijke taken of persoonlijke afspraken. En als het even lukt, delen veel bewoners ’s avonds nog een bak koffie. Ze kletsen, spelen een kaartspel of kijken tv, maar laat wordt het nooit. Behalve op sommige vrijdagen, dan komen ook de cola en chips op tafel.

Een gerust gevoel dat ze altijd voor me klaar staan

Ik heb ritme en structuur nodig. Iets onvoorziens kan ik lastig verwerken en dan schiet ik zomaar in de stress. Daarom reserveert de begeleiding twee vaste momenten in de week waarop ik alles kan bespreken wat me dwarszit. Ze helpen me dan bijvoorbeeld met interpreteren wat iemand met een opmerking bedoelde. Wanneer ik dat goed begrijp, ontstaat er weer ruimte in m’n hoofd en kan ik verder. Dat lucht zo op! Alleen al de wetenschap dat er hier altijd iemand klaarstaat om dit soort dingen te bespreken, stelt me gerust. Ik woon hier nog maar kort, maar kom al meer in balans.

Bewoner Edisonstraat

Voor wie?

  • Mensen met licht verstandelijke en/of lichamelijke beperking die voor langere tijd 24-uurs begeleiding wensen
  • Mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking met VG4 tot VG6 Indicatie

Locatievoorzieningen

  • 17 lichte, smaakvol ingerichte appartementen om relatief zelfstandig te wonen
  • 2 gezellig ingerichte gemeenschappelijke woonkamers
  • Een fitness-kamer mét sportcoach
  • Een jobcoach beschikbaar die bewoners helpt passend werk of dagbesteding te vinden
  • Het complex heeft brievenbussen bij de gezamenlijke entree, er is een lift en brede gangen zonder drempels
Stukje bij beetje coachen

Soms wil je zo graag iets voor de bewoner beslissen, maar dat doen we juist niet. Wij staan naast de bewoner en voeren telkens opnieuw het gesprek over oorzaak en gevolg. Waarna de bewoner zelf kiest, wat regelmatig onhandige keuzes zijn. We zien ze dan al van verre uitglijden, maar laten dat – gecontroleerd – gebeuren. En dan zijn wij er, met een knuffel en een luisterend oor. Waarna we geduldig uitleggen hoe dit kwam. Zo coachen we bewoners voortdurend, en worden ze stukje bij beetje meer levenswijs. Wie weet voldoende om ooit ambulant te wonen. Maar tot die tijd staan wij klaar. Altijd.

Joey van de Wijdeven
cliëntcoach

Contact

De medewerkers van het Centraal Cliëntservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier