Een mooie mix van jong en oud

In Het Horseler wonen 16 mensen met een verstandelijke beperking. Een mooie mix van jong en oud, van twintigers tot zeventigers. Wat ze bindt: de wens zelfstandig te wonen. De appartementen zijn ruim, voorzien van een aparte slaap- en badkamer en de woonkamer is voorzien van een keukenblokje. Bijna alle appartementen, op één na, hebben een buitenruimte: een tuintje op de begane grond of een balkon voor de hoger gelegen appartementen.

Een dag bij Het Horseler

Met scholieren, werkenden en gepensioneerden in één huis is er niet speciaal één piekmoment. De hele dag door zijn de begeleiders in de weer. De ene bewoner start de dag vroeg om naar werk of dagbesteding te gaan – de Repro van Zozijn is op fietsafstand. Bij de Repro kunnen cliënten die dat leuk vinden als dagbesteding kantoorwerkzaamheden uitvoeren. Sommige bewoners krijgen dagelijks hulp bij het wassen en tandenpoetsen, andere alleen als het nodig is. Dan bellen ze even. Verspreid over de dag zijn er meerdere koffiemomenten, waar jong en oud graag naar toe gaan. Om een kaartje te leggen, te kletsen of in alle rust van hun koffie te genieten. Buiten die momenten is de ontmoetingsruimte gesloten. Maar dat vinden de bewoners niet erg – ze hebben genoeg ruimte in de eigen appartementen. Met name de gepensioneerden houden van hun rust.

In de loop van de dag helpen begeleiders bij het doen van een wasje of bij het inslaan van boodschappen. Alleen als het echt nodig is, trouwens. Als een bewoner het zelf kan, doen ze het ook zelf. De bewoners waarderen het als de begeleiding tijd vrijmaakt om ze te helpen – met koken, bijvoorbeeld. Wat meteen een goed moment is om de dag door te praten. ’s Avonds kookt een aantal bewoners – begeleid – in de ontmoetingsruimte. Anderen bereiden de maaltijd in hun appartement en nemen hun bordje gewoon gezellig mee.

Trots op mijn appartement

‘Ik woon hier nu 6 jaar. Dat de buurt rustig is, vind ik fijn. Nog steeds ben ik heel trots op mijn appartement. Elke keer als ik naar huis fiets vanaf mijn werk bij de Repro geniet ik weer van het thuiskomen. Ik vind het heel belangrijk dat de Repro er is. Daarom zit ik ook in de cliëntenraad van Zozijn, al vanaf 2013. Sinds vorig jaar is er iets veranderd: ik ben verliefd geworden op een andere bewoner. Hij woont in het appartement recht onder me. Ik weet dat het een risico is, daar heb ik met de begeleiding ook over gepraat, maar ik geniet erg van het samenzijn. We koken samen, wassen samen af, doen spelletjes. De begeleiding vind ik goed. Ik zou het wel fijn vinden als ze minder vaak achter de computer zitten en meer persoonlijke aandacht geven. En als er wat meer dezelfde begeleiders zouden zijn.’

Anja (26)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor volwassenen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen
  • Met een indicatie VG 3 tot 6

Locatievoorzieningen

  • Appartementen hebben een eigen brievenbus, eigen voordeur en deurbel
  • Ruime ontmoetingsruimte, met meerdere tafels, tv, keuken, magnetron en spelletjeskast
  • In het pand is een lift
Mooie locatie, in een rustige buurt met een prachtig balkon

‘Onze dochter is gelukkig in Het Horseler. Het is ook een geweldig mooie locatie, in een rustige buurt en met een prachtig balkon. De interactie met de andere bewoners vindt ze – op z’n tijd – erg leuk. Dan kletst ze honderduit. Ze woont hier sinds 2000 en heeft 24-uursbegeleiding nodig vanwege haar autisme en verstandelijke beperking. Als er iets is, dan hoeft ze maar te bellen en komt er iemand. Ze houdt wel van haar rust, is snel overprikkeld. Inez functioneert goed met vaste patronen en vaste medewerkers. De eerste 10 jaar was het team stabiel, maar sinds 2016 wisselt het steeds. Allemaal goede mensen hoor, maar voor Inez is een nieuwe medewerker elke keer weer wennen. Het heeft veel impact. En daar balen we wel een beetje van.’

Meneer Gerritsen
Vader bewoner

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau