Hooglandseweg-Noord

Een dag aan de Hooglandseweg-Noord

In alle vroegte fietsen de eerste bewoners al om 5:30 uur naar hun werk bij PostNL. Dan duurt het nog twee uur voor de rest opstaat. De één ontbijt samen met de begeleiding en de ander wil een telefoontje om zich niet te verslapen, maar verder redt iedereen zichzelf prima. Om 9:00 uur is vrijwel iedereen op pad, naar hun werk bij het dierenasiel, groenvoorziening of de kinderopvang.

De huishoudelijk begeleidster zet om 10:00 uur koffie voor de thuisblijvers, en om 16:00 uur voor de thuiskomers die vol verhalen thuiskomen. Die momenten worden druk bezocht, waarna bewoners de rust van hun appartement opzoeken.

Het avondeten is belangrijk. Niet alleen omdat het gezond én lekker moet zijn, maar vooral omdat veel bewoners willen leren koken. Circa 10 bewoners doen dat al volledig zelfstandig, soms bij elkaar. Daarnaast is er een groep die thuis kookt onder begeleiding, telkens bij een ander. De overige bewoners eten in de ontmoetingsruimte, waar een professionele gastvrouw de keuken bestiert en bewoners zoveel als mogelijk betrekt.

Om de dag af te sluiten is er nog een drukbezocht koffiemoment om 19:30 uur. Aansluitend zetten sommige bewoners hun gesprek of spelletje privé voort. Anderen gebruiken de avond voor huishoudelijke zaken, persoonlijke afspraken of voor wat rust. Morgen weer een dag.

Blij dat ik hier kan wonen

Voorheen woonde ik in een maisonnette-woning in Vathorst. Dat was prachtig, maar mijn relatie liep stuk en ik moest weg. Ik ben blij dat ik op korte termijn hier terecht kon. Nou ja blij, ik ben natuurlijk verdrietig. En alles is wennen, ik mis de kat die we samen hadden en ik moet nu alle dagen zelf koken. Gelukkig is mijn werk nog altijd hetzelfde, en wonen hier ook een paar bekenden. Ik ga op visite bij de buurman of naar het koffiemoment met de andere bewoners. Dat is best oké. En ik kan altijd de begeleiding bellen. Laatst was er ’s nachts een adertje gesprongen in mijn been. Niks ernstigs, maar ik was toch blij dat er snel hulp aanwezig was.

Cees-Jan
Bewoner

20 comfortabele appartementen met een eigen voordeur

20 comfortabele appartementen met een eigen voordeur

Een gezellig ingerichte gemeenschappelijke woonkamer

Een gezellig ingerichte gemeenschappelijke woonkamer

Een ruim en zonnig dakterras

Een ruim en zonnig dakterras

Thuis koken onder begeleiding of zelfstandig in eigen keuken

Thuis koken onder begeleiding of zelfstandig in eigen keuken

Alle ruimte voor eigen smaak en inrichting.

Alle ruimte voor eigen smaak en inrichting.

Voor wie?

  • (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking die voor langere tijd 24-uurs begeleiding wensen, afgestemd op individuele behoeften
  • (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking met WLZ-indicatie VG3,4 of 6
  • Voor langdurige bewoning, tot je zelfstandiger kunt of totdat ouderenzorg beter past
  • Via Volledig Pakket Thuis begeleiding voor bewoners in de buurt

Locatievoorzieningen

  • 20 comfortabele appartementen met eigen voordeur om relatief zelfstandig te wonen
  • De appartementen bestaan uit een woonkamer met open keuken, slaapkamer, badkamer, washok en een eigen berging onder het pand.
  • Er is een gezellig ingerichte gemeenschappelijke woonkamer, een ruim en zonnig dakterras en er zijn inpandige sportfaciliteiten
  • Het complex heeft brievenbussen bij de gezamenlijke entree, een lift en er zijn brede gangen zonder drempels
  • Een groen park om de hoek, op loopafstand de gezellige Eemhaven en nog iets verder de binnenstad
Geduldig en extra alert

Dit nieuwe pand biedt bewoners veel comfort en zelfstandigheid en het is smaakvol ingericht. Dat is fantastisch, maar als begeleiding zijn we ook extra alert. Een nieuwe woonplek is ingrijpend in het leven van de bewoners. Er zijn nieuwe medebewoners en er heerst een nieuwe dynamiek. Dat is aftasten en sturen. Sommige bewoners zijn zichtbaar trots op hun nieuwe huisje. Anderen zijn meer op zichzelf, dan leid ik hun emoties af uit een simpel praatje in de gang. Zo zijn we continu bezig met aanvoelen hoe ieder zich voelt en stimuleren we dat ieder zo zelfstandig mogelijk woont, waarbij we ook ieders netwerk actief betrekken. Dat lukt goed. En samen maken we het gezellig waar dat kan: op het gloednieuwe dakterras bijvoorbeeld. Een heerlijk plekje.

Eveline Schalks
cliëntcoach

Contact

De medewerkers van het Centraal Cliëntservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier