JP Thijsseweg

Een dag op de JP Thijsseweg

Iedereen leidt zijn eigen leven. De één is om 7:00 uur al wakker, de ander komt ’s middags pas uit zijn bed. Voor iedereen is er begeleiding op maat. Bij de een aanbellen om te zorgen dat hij wakker is, daarna langs bij nummer twee om de dagopstart samen door te nemen. Begeleiding probeert zo stipt mogelijk te zijn, want daar houden de bewoners van. Vragen of afspraken kunnen gemakkelijk via de app gemaakt worden. 

Enkele bewoners gaan naar een zorgkwekerij, waar ze de imker helpen of werken in de kassen van het landgoed. Andere bewoners gaan naar school of dagbesteding. Ook doen bewoners soms mee aan sociale activiteiten – via het nationale ietsdrinken.nl of de lokale ‘vriendendienst’ – waar ze gelijkgestemden ontmoeten.  

’s Avonds zorgt ieder voor zijn eigen maaltijd. Het team sluit aan bij de vraag van de bewoners. Dit kan betekenen dat ze gestimuleerd worden om gezond te koken. Maar een pizza bestellen kan ook. Om indrukken te verwerken en de volgende dag voor te bereiden, komt begeleiding bij sommige bewoners nog langs voor een dagafsluiting. Er zijn bewoners die nog even een game op de computer spelen of een serie kijken en sluiten zo de dag af. 

De perfecte voorbereiding op ambulant wonen

Ik werd te oud voor de jeugdopvang. Eigenlijk wil ik op mezelf wonen, maar die stap is nog te groot. De JP Thijsseweg is de perfecte tussenstap. Ik heb een eigen voordeur, run mijn eigen huishouden en kan alleen zijn of vrienden uitnodigen wanneer ik wil. En ik krijg zorg wanneer ik wil. De begeleiding leert me overzicht te krijgen op alles dat ik doe. Op tijd te beginnen en m’n planning te realiseren. Er is 24/7 iemand beschikbaar, dat voelt goed. Ik woon hier nu een half jaar en merk dat ik meer grip krijg op m’n leven. Ik begin m’n eigen draai te vinden.

Rutger
Bewoner

Voor wie?

  • Jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis, verwante stoornissen en normaal intelligentieniveau.
  • Met indicatie GGZ Zorg Zwaarte Pakket 3, 4 of 5, gefinancierd via Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
  • Met een beschut wonen indicatie.

Locatievoorzieningen

  • 22 zelfstandige studio’s van circa 40 m2, met keuken, badkamer en balkon of tuintje.
  • 18 studio's voor mensen met indicatie beschermd wonen.
  • 4 studio's voor mensen met de indicatie beschut wonen.
  • Internet via glasvezel.
Het is mooi om ze te zien groeien

Het werken met deze doelgroep is altijd zeer gevarieerd. Er is veel verschil in het autisme onderling. Werken met deze bewoners vraagt onder meer: helder en duidelijk communiceren, je aanpassen aan hun tempo en stipt zijn in afspraken. Je inleven in hun wereld en denkwijze, dat proberen te begrijpen via navragen en in gesprek gaan met de bewoner en van daaruit steun bieden. We maken vaste afspraken met bewoners wanneer de begeleiding bij hen komt. Op deze momenten werken we aan doelen om zelfstandiger te worden. Elke bewoner formuleert zijn eigen doelen. De één wil nieuwe maaltijden leren koken, de ander wil oefenen met grenzen aangeven en bespreekt met ons de situaties waarin dit voorkwam. Het is mooi om ze daarin te ondersteunen en te zien groeien. Sommigen blijven altijd redelijk intensieve steun nodig hebben. Anderen kunnen na verloop van tijd ambulant gaan wonen, en in enkele gevallen zelfs geheel zelfstandig.

Marije
Cliëntcoach