Klarinetweg 12-14

Je hoort de vogels fluiten

Met de hangstoel van de ene bewoner, zodat die lekker kan bewegen en zijn energie kwijt kan. En de deken waarmee een andere bewoner zich zo fijn voelt. Ook is er een groot dakterras waar je de zon kunt voelen en de vogels hoort fluiten.

Een dag op Klarinetweg 12-14

’s Ochtends wordt de tijd genomen om alle bewoners te verzorgen. De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de bewoners is beperkt, dus ze krijgen hulp bij het opstaan, tandenpoetsen, eten, in bad gaan en aankleden.

Even vóór half tien gaat iedereen naar Werk- en Activiteitencentrum II op Klarinetweg 6. Hier doen ze belevingsgerichte activiteiten, vooral gericht op zintuiglijke ervaringen en het maken van contact. Bijvoorbeeld met de CRDL, een interactief houten instrument dat de fysieke aanraking tussen de begeleider en bewoner of bewoners onderling omzet in geluiden. Geluiden en muziek zijn namelijk populair bij de bewoners. Een bewoner helpt bijvoorbeeld graag mee met de voorbereidingen op Bewegen In Muziek (BIM). Met als extra voordeel dat ze dan alvast een beetje weet wat gaat komen. Er moet een balans zijn tussen ontspanning en inspanning. Ook de andere zintuigen worden geprikkeld. Met onder meer speciale voel-, kijk- en lichtobjecten aan de muur, een snoezelruimte, beamers, sterrenlampen, trilkussens en aromatherapie. En voor even geen prikkels zijn er waterbedden om lekker tot rust te komen.

’s Avonds wordt er gegeten en is er tijd om bijvoorbeeld uitgebreid te badderen of voor een voetmassage. Een aantal bewoners krijgt regelmatig visite van familie. En elke twee weken gaat iedereen samen naar de soos, georganiseerd door vrijwilligers, waar ze onder meer spelletjes doen, knutselen en sjoelen.

Er is nu zoveel positieve energie

‘Eerst kon Harm Jan niet zitten. Nu zou het me niets verbazen als hij gaat lopen. Sinds vorig jaar augustus zegt hij ook dingen. Hij kan kleuren benoemen, maar ook emoties. Er is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar. Ik denk omdat er nu zoveel positieve energie is. Die moeten we voluit benutten. In de verwantenraad denken we daar graag over mee. En we zijn bij sollicitatiegesprekken. Een goed team is zó belangrijk; dat is in het verleden wel gebleken. Nu gaan we vooruit en Harm Jan vaart daar wel bij. Vroeger als hij bij ons op bezoek was geweest, was teruggaan wel een dingetje. Nu is het eerder andersom. Harm Jan heeft zoveel energie; hij heeft het bovenlijf van een waterpoloër! En hier heeft hij alle ruimte.’

Albert Schaap
Vader van Harm Jan

Voor wie?

  • Voor mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en/of meervoudige beperking
  • Met indicatie ZZP VG05 / VG06 / VG08

Locatievoorzieningen

  • Eigen (slaap)kamers, keuken, gemeenschappelijke woonkamer, sanitaire voorzieningen
  • Groot dakterras
  • Dagbesteding vlakbij
  • 24-uurs begeleiding (met wakkere nachtdienst) en behandeling
Mensenwerk

De Klarinetweg maakt het – weer – duidelijk: de dienstverlening van Humanitas DMH is bovenal mensenwerk. Ook, of misschien wel juist in een zorgwereld onder druk. De feedback van die werkvloer is dan ook heel belangrijk. Evenals die van verwanten. Doelen, locatiebreed dan wel individueel, worden vaak bedacht achter een bureau. Ze zijn misschien strevenswaardig, maar in de praktijk niet altijd haalbaar. Andersom geldt dat de praktijk soms bewijst waar de theorie nog niet aan toe is. En hetzelfde geldt voor regels: de doelgroep van Klarinetweg 12-14 vraagt om structuur en voorspelbaarheid, maar vooral ook om passie. Waarin de bewoner als mens centraal staat.

Marcelle de Jong
Cliëntcoach

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau