3 stromingen zorg

De bewoners zijn opgesplitst in 3 stromingen die elk een andere begeleiding ontvangen.
De eerste stroming focust op het leggen en onderhouden van contacten. Een tweede biedt meer ondersteuning bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het verwerken van prikkels en het structureren van de dag. En in de derde stroming worden cliënten geholpen met de volgende stap in de samenleving, bijvoorbeeld met een Volledig Pakket Thuis. Ze wonen dan zelfstandig maar hebben 24 uur per dag terugval-steun en kunnen altijd terecht in de Vogelhof.

Een dag aan de Vogelhof

Het ontbijt staat ’s morgens al vroeg klaar in de gemeenschappelijke ruimte. Dat is nodig, want door de week gaan de meeste bewoners naar hun werk. Sommigen werken op de zorgboerderij of in het bos, op een dierenweide, of bij het plaatselijke verzorgingstehuis. Cliënten die dat niet aankunnen, kunnen op locatie deelnemen aan vormen van dagbesteding. Bovendien organiseert Humanitas DMH in Ter Apel gezamenlijke activiteiten zoals het beweegcafé, zwemmen en de wandelvierdaagse.

Tussen de middag lunchen cliënten in de gemeenschappelijke ruimte. Iedere avond wordt er vers gekookt: door een begeleider samen met een van de cliënten. Wat de pot schaft, wordt de week ervoor afgesproken in de groepsvergadering. Om 17.00 uur is het diner geopend. Tot 17.30 uur. De strikte dagindeling schept structuur en rust. ’s Avonds komen veel cliënten nog even wat drinken in de gemeenschappelijke ruimte. Even napraten.

Duidelijke afspraken

‘Ik woonde 2 jaar op de Vogelhof, maar sinds kort op mezelf. Met Volledig Pakket Thuis. Voorheen reisde ik van kliniek naar kliniek. Eerst zonder succes. Ik kwam niet vooruit. Maar ik heb er hard voor geknokt om verder te komen. Op een gegeven moment kon ik naar De Vogelhof, dat sprak me meteen aan. Er was bijvoorbeeld een woonvorm waar je mocht blowen. Dat wilde ik absoluut niet. Over dat soort dingen maken ze gewoon duidelijke afspraken met je. En moet je nu kijken: ik woon zelfstandig! Ik eet op de Vogelhof. En op maandag en woensdag heb ik thuis contactmomenten. Maar eigenlijk is dat niet nodig. Als ik iets te melden heb, kan dat ook wel wachten tot ik op de Vogelhof ben.’

Sjonnie
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking en daarbij zwaardere gedragsproblematiek
  • Voor mensen met een rechterlijke machtiging of een justitiële of forensische titel.

Locatievoorzieningen

  • Zelfstandige appartementen met woonkamer, slaapkamer, douche, keuken, toilet en een schuur
  • Een eigen voordeur
  • Elke stroming heeft een eigen gemeenschappelijke ruimte
Ze luisteren echt

‘Ik waardeer heel erg dat ze mij mijn plaats geven als moeder. Als er wat is, luisteren ze echt naar me. Bijvoorbeeld toen ik aangaf dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor het huishouden. Vroeger had Margrietha huishoudelijke hulp. Dat is nu te duur. En nu vind ik het er vaak een dikke rommel. Dat is niet direct opgelost, maar ze nemen mijn suggestie wel serieus. Ik woon ver weg, in Hoofddorp. We hebben wel eens gezocht naar een woonlocatie wat dichter bij de Randstad. Maar ze hebben op de Vogelhof zo veel aandacht voor de cliënt, en ze heeft er zo’n prachtig appartementje, dat we het zoeken al snel opgaven. Dit vind je echt nergens anders!’

Aaltje Segers
Moeder van Margrietha

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau