Een hechte groep

Humanitas DMH geeft hier zorg en begeleiding aan 15 (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Een hechte groep, want bijna allemaal wonen ze er sinds 2009, toen deze locatie de deuren opende. Allemaal voor het eerst uit huis.

Een dag op het Wannehofje

Alle bewoners hebben werk of dagbesteding. Er zijn dan ook goede samenwerkingsafspraken over dagbesteding en behandeling met organisaties als Zozijn, Trajectum en Sensire.
Vanaf een uur of zeven zijn de eerste vroege vogels al op. Sommigen krijgen hulp bij het tandenpoetsen en andere persoonlijke verzorging, anderen krijgen alleen een belletje. De meesten zorgen er helemaal zelf voor dat ze op tijd klaar zijn. Ook zorgen ze zelf voor hun ontbijt.

Omdat de appartementen ruim en licht zijn, voorzien van aparte slaap- en badkamer en eigen keukenblokje, lunchen de thuisblijvers in het eigen appartement. Rond 16.00 druppelt iedereen weer binnen en start het koffiemoment. Avondeten doet het grootste deel beneden in de knusse ontmoetingsruimte. Een kok kookt door de week – vers en gezond, al vindt een aantal van de jongvolwassenen dat af en toe een frietje halen ook wel erg lekker is. De meeste schuiven iedere dag gezellig aan.

Op vrijdag is bijna iedereen vrij. Sommigen gaan begeleid de stad in, naar de winkels, anderen slapen lekker uit of gaan sporten. De weekenden zijn rustiger; dan vertrekken veel bewoners naar hun ouders. Eens in de 6 weken komt een ouder in het weekend koken, voor iedereen die wel een hapje mee wil eten.

Omdat vrijwel iedereen hier vanaf de opening in 2009 woont, is de groep sterk betrokken bij elkaars leven. Voor het eerst op jezelf wonen schept nu eenmaal een band en creëert een bijzondere dynamiek.

Winkelen op vrijdag

‘Op vrijdag ga ik de stad in, naar de winkels. Ik houd van winkelen. Het liefst ga ik samen met Yvette, een andere bewoner. Bij mijn ouders in het dorp zijn geen winkels. Elke dinsdag ga ik paardrijden, daar brengt mijn moeder mij naartoe. Drie keer in de week ga ik naar de sportschool hier om de hoek. Als ik genoeg afval, mag ik van mijn ouders een navelpiercing, dat wil ik heel graag. Ja, ik werk. Dat doe ik vier dagen per week bij het Volkshuis, in de bediening en in de keuken. Als ik niet werk, slaap ik graag uit en kijk ik filmpjes op YouTube. De begeleiding is wel fijn. Hoewel ik het ook fijn vind om zelfstandig te zijn. Maar vaak ben ik blij dat ze er zijn, als ik mijn sleutels vergeten ben bijvoorbeeld.’

Rolinde
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een matige verstandelijke beperking,
  • Met een indicatie VG 3 tot 6

Locatievoorzieningen

  • Ruime en lichte appartementen met slaapkamer, badkamer en open keukenblok in de woonkamer, sommigen met balkon
  • Gezamenlijke knusse kantine en gezellige binnenplaats
  • 24 uurs zorg en VPT (volledig pakket thuis)
  • Samenwerkingsafspraken met Zozijn, Trajectum en Sensire.
  • Sportschool (exclusief voor vrouwen) om de hoek
Gewoon een leuk leven

‘Het Wannehofje is een mooie locatie, overal dichtbij. De markt, het Volkshuis – waar veel bewoners werken – en de winkels zijn allemaal op loopafstand. Wij volgden Humanitas altijd al, vonden de ideeën interessant. Sylvana was begin 20 toen we een belletje kregen dat er een locatie werd geopend met allemaal leeftijdsgenoten. We waren meteen enthousiast. En nu zien we hoe goed het voor haar is. Ze functioneert op het niveau van een kind van 3 tot 4 jaar. Neem je haar alles uit handen, dan doet ze niks meer. Bij het Wannehofje laten ze haar zelf doen wat ze zelf kan. Haar eigen afwas, haar appartement afstoffen – ze doet het. Ze is gek op de leiding, de leiding is gek op haar. Ze is vrolijk, wil altijd helpen, is graag daar. In het Wannehofje heeft ze gewoon een leuk leven.’

Jos Besseling
Vader van Sylvana

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau