Agressieregulatie behandeling voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen naast hun lvb te maken hebben met onder meer agressieproblematiek. In de dagelijkse praktijk raken ze daardoor met zichzelf en de mensen om hen heen in de problemen en hebben ze hulp nodig bij hun agressieregulatie. Het beheersen van agressie bij mensen met een verstandelijke beperking vraagt om een specifieke aanpak. De agressieregulatie behandeling is erkend door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies.

Het doel van agressieregulatie behandeling

Het doel van agressieregulatie behandeling is dat vanuit de specifieke hulpvraag van de cliënt wordt geleerd om agressieve gevoelens en agressief gedrag te reguleren. Op deze manier wordt de kans op recidive, die vaak matig tot hoog is in het geval van agressie bij lvb, verkleind. En daarmee wordt ook het contact met politie en justitie verminderd.

Ik kan nu soms denken laat maar gaan in plaats van direct te reageren.

Denise, cliënt Homerunhuis

AR op maat: de behandeling

Agressieregulatie is een behandeling therapie op maat, die wordt afgestemd op de leefsituatie van de cliënt. Door middel van optionele modules kan een programma op maat worden samengesteld om aan te sluiten bij wat de cliënt nodig heeft. De behandeling start met een intakegesprek met de behandelaar en gedragsdeskundige, waarin de behandeldoelen en in te zetten modules worden vastgelegd. De gemiddelde behandelduur van AR op maat is een jaar.

De cliënt wordt één a twee keer per week thuis bezocht door onze behandelaar. Wanneer de cliënt in detentie zit, wordt gekozen voor een plek waar zowel de cliënt als de behandelaar zich prettig voelt. Veiligheid staat daarbij voorop, en de veiligheid wordt daarom zorgvuldig getoetst. Tijdens de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van onder andere kaartjes en platen, oefeningen en rollenspellen. De cliënt krijgt huiswerkopdrachten en de oefeningen worden herhaald wanneer dit nodig is.

Ik heb geleerd dat er een punt is waarna ik een grens over ga en mezelf verlies.

Ryan, cliënt Homerun Forensische Zorg

Chris
Chris
Forensische zorg

“Na meer dan tien jaar mocht ik op verlof en langzaam terug de maatschappij in. Dat was spannend. Eerst met een begeleider van de groep en iemand van justitie. Waar ik ook heen ging, er ging altijd iemand mee. En op den duur krijg je steeds meer vrijheid. Uiteindelijk mocht ik onder transmuraal en proefverlof en later onder voorwaardelijke beëindiging gaan wonen bij Stadwijck van Humanitas DMH. Ik ben nu een stuk minder agressief dan vroeger. Ik heb al veel geleerd voor ik op mezelf ging wonen. Nu is het vooral herhaling om het goed te blijven doen. Mijn doel is dat ik straks ook zonder Marijke en Stieneke kan. En dat ik op bepaalde momenten andere keuzes kan maken.”

Modules in de agressieregulatie behandeling

De agressieregulatie behandeling bij een verstandelijke beperking bestaat uit zeven modules die erop zijn gericht het agressieve gedrag te beheersen en agressieproblemen op te lossen. De therapie heeft enkele standaard modules, en enkele modules die optioneel worden ingezet om de ernstige agressieproblematiek aan te pakken. De zeven modules zijn:

  1. Startmodule (standaard)
  2. Kernmodule (standaard)
  3. Netwerk (optioneel)
  4. Verminderen van stress en boosheid (optioneel)
  5. Waarnemen en interpreteren (optioneel)
  6. Conflicthantering (optioneel)
  7. Module partner in beeld (optioneel)

Nazorg

Agressieregulatie op maat is een behandeling die op elk gewenst moment kan worden ingezet. De afronding van agressietherapie gebeurt altijd in gezamenlijk overleg met de gedragsdeskundige, de behandelaar en de cliënt. Mocht dit nodig zijn, dan kan het programma na verloop van tijd opnieuw worden opgestart.

Andere begeleidingsmethodieken

Contact

Wil je meer informatie over de agressieregulatie behandeling? Onze medewerkers staan voor je klaar om je er meer over te vertellen.

Aanmeldformulier Contact en aanmelden