Bernadottelaan

Een dag op de Bernadottelaan

De bewoners leiden voor een groot deel hun eigen leven. Ze staan op en ontbijten in hun eigen appartement. De woonkamer gaat om 7.00 uur open. Hier kunnen de bewoners de hele dag terecht voor koffie, thee en gezelligheid. Na het ontbijt gaan de meesten naar hun werk in een regulier bedrijf, bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp of naar dagbesteding, zoals werken op een zorgboerderij. Op de vaste begeleidingsmomenten komt een persoonlijke of assistent-begeleider langs. Die biedt zo nodig zorg, bijvoorbeeld met douchen, steunkousen aantrekken en medicijnen innemen, en begeleidt bij praktische zaken zoals de financiën. Daarnaast wordt er op sociaal en emotioneel vlak ondersteuning geboden. De huishoudelijk begeleiders komen één keer in de week langs om te helpen met schoonmaken, als dat nodig is. Of ze gaan gezellig mee een boodschapje doen; winkelcentrum Goverwelle en de binnenstad van Gouda zijn vlakbij.

’s Avonds wordt er gekookt en gegeten in de woonkamer, door en voor wie wil. Daarna is er altijd wel een groepje dat samen tv gaat kijken. En sinds kort is er elke dinsdag sporten op de locatie. Belangrijk om in beweging te blijven én heel gezellig: inmiddels is er een vast groepje. De bewoners gaan ook geregeld samen op pad. Elk jaar is er een bewonersuitje, naar de dierentuin of een andere attractie. En met de jaarlijkse rommelmarkt bouwen ze aan het contact met de buren.

Ik vind het wel gezellig hier

‘Ik woon hier al heel lang. In mijn eigen appartement op de eerste verdieping. Een fijne plek. Met een balkonnetje. Daar zet ik met mooi weer een stoeltje neer en dan ga ik lekker languit. Maar beneden in de groep vind ik het ook fijn. De meeste dagen eet ik ook met de groep. En soms kook ik mee. Ik vind het wel gezellig hier. Alleen als er ruzie is vind ik het minder leuk. Soms letten mensen teveel op elkaar. Maar meestal kan ik goed opschieten met de andere bewoners. En met de begeleiders. De huishoudelijk begeleider vind ik erg lief. Zij helpt me bij het schoonmaken van de badkamer. Mijn persoonlijk begeleider helpt me als ik vragen heb. Dat is fijn. Want nu heb ik nooit een probleem!’

Angela (29)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking.
  • Bij een aantal cliënten is er sprake van een tweede diagnose.
  • Voor mensen met uiteenlopende leeftijden (vanaf 18 jaar tot in de 70)

Locatievoorzieningen

  • 16 appartementen, met eigen keuken, badkamer, slaapkamer, tuin of balkon
  • Gemeenschappelijke wasruimte en woonkamer
  • Een gezamenlijke woonkamer.
  • 24 uurs zorg
  • Ambulante ondersteuning vanuit een Homerunteam.
Mooi om te zien: ze blijft zich ontwikkelen

‘Angela had haar vier broers en zussen zien uitvliegen. Dus op zichzelf wonen was een soort vanzelfsprekendheid voor haar. En na een aantal keer logeren, is ze hier gaan wonen. Alles stond open, ze had ook thuis kunnen blijven. Maar ik ben blij dat ze hier is. Ik zie ontwikkeling, ook bij anderen. Ze is zoveel zelfstandiger geworden. En ze blíjft zich ontwikkelen. Dat is mooi om te zien. Zelfstandigheid bevorderen is op dit moment een van de doelen in haar persoonlijk begeleidingsplan, samen met gezond eten. Voorheen stonden daar andere zaken, zoals zelf leren koken of een betere relatie met haar ouders. Dat plan wordt opgesteld in samenspraak met ons en in overleg met haar: Angela heeft eigen regie. Dat gaat niet altijd goed, het vraagt om visie en overzicht, maar het is een mooi streven. En daar wordt hier met veel liefde aan gewerkt.’

Helen
Pleegmoeder van Angela

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau