Een dag bij de Eksterstraat

Een dag in de Eksterstraat is heel vergelijkbaar met een dag in een doorsnee straat. Ieder gaat zijn eigen weg. Op tijd de deur uit en naar werk (in dit geval ook dagbesteding), naar een afspraak met familie of naar de dokter. Gewoon de dagelijkse gang van zaken. Op de Eksterstraat zijn de bewoners heel hecht bij elkaar betrokken. Elke avond zoeken ze elkaar op in de gemeenschappelijke ruimte. Daar eten ze samen hun avondmaal, bereid door de begeleiding. Bewoners die niet mee kunnen eten halen hun maaltijd op en eten thuis. Sommige bewoners koken ook graag zelf, meestal wel onder begeleiding, soms van een vrijwilliger. Cliënten ruimen zelf de tafel af. Om 20.00 uur volgt nog een gezamenlijk koffiemoment, waarna ze samen de dag afsluiten.

Buiten de dagelijkse routine organiseert Humanitas DMH allerlei activiteiten. Veel bewoners gaan op woensdag naar het Beweegcafé. Of deden mee aan de wandelvierdaagse. Omdat sommige bewoners ook wat gezonder willen eten, is ook daar een werkgroep voor gestart met begeleiders, bewoners en verwanten. Samen pakken ze het aan. Daarnaast organiseert Humanitas DMH regelmatig een dialoogavond met bewoners en hun familieleden. Daarin worden punten besproken die voor iedereen van belang zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als het brandalarm af gaat? Het blijkt in de praktijk een heel prettige manier om duidelijke afspraken te maken.

Alle bewoners hebben persoonlijke doelen. Opkomen voor jezelf bijvoorbeeld, of veilig fietsen. Samen met de begeleiding werken zij daar aan. Als het nodig is, ontvangen bewoners in overleg ondersteuning bij het doen van hun huishouden. Maar als het even kan, doen ze het liever zelf. Heel kenmerkend voor de bewoners van de Eksterstraat.

‘Ik leer van mijn begeleider, dat vind ik belangrijk’

‘Ik begin iedere dag bij mijn buurvrouw Tanja. Dan kijken we ’s ochtends naar het journaal. Daarna fietsen we samen naar het werk. Op de dierenweide. In het weekend ga ik naar huis, tenminste als mijn moeder er is. Laatst was ze er niet. Ze waren in Oostenrijk! Als ik vrij ben, leer ik ook veilig fietsen. Met de begeleiding. We gaan dan een eindje samen fietsen. Naar het theehuis of naar de winkel. Als ik linksaf moet of rechtsaf, moet ik eerst stoppen en dan goed uitkijken. Als er iets niet goed gaat, zegt de begeleider het meteen. Daar leer ik van. Dat vind ik belangrijk.’

Jeannette
Bewoonster

Een eigen appartement

Een eigen appartement

Een gemeenschappelijke ruimte op Eksterstraat 21.

Een gemeenschappelijke ruimte op Eksterstraat 21.

Alle bewoners hebben persoonlijke doelen.

Alle bewoners hebben persoonlijke doelen.

In het rustige en groene Ter Apel

In het rustige en groene Ter Apel

Voor wie?

  • Voor volwassen cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking
  • Met een indicatie ZZP VG2 t/m ZZP VG4

Locatievoorzieningen

  • 13 ruime appartementen
  • Voorzien van keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer.
  • Begeleiding vanuit een gemeenschappelijke ruimte op Eksterstraat 21.
  • Iedere bewoner heeft een persoonlijk begeleider en een cliëntcoach.
'In goede handen'

‘Ik ben al 25 jaar voogd van mijn zus en ben echt hartstikke tevreden met de zorg van Humanitas DMH. Ze heeft het geweldig op de Eksterstraat. Ze heeft een prachtig appartementje en ze is echt in goede handen. Natuurlijk zijn er wel eens dingen, maar het is allemaal bespreekbaar. Er wordt niets onder de tafel geveegd. Iedereen kan met iedereen overweg. Er wordt echt naar elkaar geluisterd. We hebben zelfs samen een app-groep.’

Jordy
Zoon van Coby

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau