Een dag bij ORKA

’s Ochtends zorgt iedereen voor zichzelf. Sommigen ontbijten samen, omdat ze dat gezellig vinden. Daarna gaat ieder naar zijn eigen leer/werkplek of dagbesteding. Dat vinden we heel belangrijk op de ORKA. De begeleiding ondersteunt bij het vinden van werk dat past bij de bewoner. Dat loopt uiteen van houtbewerking en groenvoorziening tot werken in de horeca.

Om 16 uur is er een gezamenlijk koffiemoment waar iedereen zijn verhaal kwijt kan. ’s Avonds bereidt de begeleiding een gezonde maaltijd. Samen met de bewoners wordt bepaald wat er gegeten wordt. Ze houden wel van wat variatie! Het is mogelijk om een bordje te halen en thuis op te eten, maar de meesten eten samen in de huiskamer. De zelfredzaamheid van de groep is groot. Velen gaan zelfstandig met de fiets of OV naar hun afspraken.

’s Avonds doen de meeste bewoners wat voor zichzelf: huishouden, wandelen, tv kijken of een afspraak met familie en vrienden. Veel bewoners doen aan sport (zwemmen, voetballen, wandelen met de wandelclub). Naast sporten, wordt er ook regelmatig geknutseld of andere activiteiten gedaan. Vaak samen met de buren van De Moestuin, heel gezellig!

Helemaal naar mijn zin

Ik woon hier prima: een mooi huis, een gezellige groep bewoners en als er iets is, staat er altijd hulp klaar. Ik werk al 18 jaar bij een biologische groentewinkel en heb het nog steeds naar m’n zin. En bij paardrijden of zwemmen kom ik altijd bekenden tegen, dat is leuk. Maar het liefst ben ik samen met mijn vriend. We zijn al 12 jaar bij elkaar en inmiddels verloofd. Trouwen hoeft van mij niet, het is goed zo. Wat ik dan nog te wensen heb? Dat Nick & Simon eens naar Groningen komen. Ik zou graag weer eens een concert van hen meemaken.’

Renée
Bewoonster

Voor wie?

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek (zorgzwaartepakket VG3 tot VG6).
  • Voor bewoners in de buurt vanaf VG3: Volledig Pakket Thuis

Locatievoorzieningen

  • 10 inpandige appartementen en 3 appartementen in de tuin om relatief zelfstandig te wonen
  • 24-uurs zorg afgestemd op individuele behoeften
  • Zorg met verblijf
  • De begeleiding helpt bewoners passend werk of dagbesteding te vinden.
  • In de omliggende straten vind je een bibliotheek, kapper, apotheek, huisarts, treinstation
  • Het bruisende Groningse centrum ligt op loop- en fietsafstand.
Samen beschermd wonen

Toen mijn dochter 18 werd, ontgroeide ze het ouderlijk huis. Voor dit soort paradijsvogels – zo noem ik ze maar – is uitvliegen lastig. Ze kan veel zelf, maar niet zelfstandig wonen. ORKA was een uitkomst. Bijna zelfstandig wonen met 24/7 zorg paraat. Ze woont er tussen soortgenoten, kan van alles zelf doen, en tegelijk wordt voorkomen dat ze in de stress schiet. Een prettige, beschermde woonplek. Na vele jaren doen we nu als oudercollectief een stapje terug. Dat vind ik wel eens moeilijk, maar tegelijk merk ik dat ik van een afstandje meer zie en meemaak. En het voelt goed dat de zorg voor mijn dochter professioneel is geregeld, ook als ik er straks niet meer ben.

Jan
Vader van bewoonster

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau