Een dag bij Orka

’s Ochtends zorgt iedereen voor zichzelf. Sommigen ontbijten samen, omdat ze dat gezellig vinden. Daarna gaat ieder naar zijn eigen werk. Dat loopt uiteen van houtbewerking en groenvoorziening tot koken en koekjes bakken voor bedrijven. Om 16:00 uur komt iedereen terug en delen ze verhalen bij de koffie. Dat is fijn thuiskomen.

’s Avonds bereidt de begeleiding een gezonde maaltijd: stamppot, pasta of aardappels, vlees en groenten. Het is mogelijk om een bordje te halen en thuis op te eten, maar de meesten eten samen in de huiskamer. Dat is druk en emoties lopen wel eens op, maar het escaleert nooit, de betrokkene loopt dan gewoon even weg. Best slim. Dat tekent de zelfredzaamheid van deze groep. Velen gaan ook gewoon op de fiets of zelfs met de eigen auto naar hun afspraken. En het tekent ook de groepsdynamiek, want van elkaar verwachten ze wel enige sociale betrokkenheid.

’s Avonds doen de meeste bewoners wat voor zichzelf: huishouden, wandelen, tv kijken of een afspraak met familie. Dinsdagavond is zwemavond, waar ze ook buren van De Moestuin tegenkomen. Vroeger bleven beide woongroepen strikt gescheiden, maar nu worden de buren ook voorzichtig uitgenodigd voor knutselclubjes en andere activiteiten. En dat is eigenlijk heel gezellig.

Helemaal naar mijn zin

Ik woon hier prima: een mooi huis, een gezellige groep bewoners en als er iets is, staat er altijd hulp klaar. Ik werk al 15 jaar bij een biologische groentewinkel en heb het nog steeds naar m’n zin. En bij paardrijden of zwemmen kom ik altijd bekenden tegen, dat is leuk. Maar het liefst ben ik samen met mijn vriend. We zijn al 9 jaar bij elkaar en inmiddels verloofd. Trouwen hoeft van mij niet, het is goed zo. Wat ik dan nog te wensen heb? Dat Nick & Simon of Marco Borsato eens naar Groningen komen. Ik zou graag weer eens een concert van hen meemaken.’

Renée
Bewoonster

Voor wie?

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking en aanvullende problematiek, van autisme tot borderline (zorgzwaartepakket VG3 tot VG6).
  • Voor bewoners in de buurt vanaf VG3: Volledig Pakket Thuis

Locatievoorzieningen

  • 10 appartementen en 3 tuinhuisjes om relatief zelfstandig te wonen
  • 24-uurs zorg afgestemd op individuele behoeften
  • Van oorsprong ouderinitiatief, sinds kort zorg met verblijf
  • Een jobcoach kan bewoners helpen passend werk of dagbesteding te vinden.
  • In de omliggende straten vind je een dokter, treinstation en een supermarkt.
  • Het bruisende Groningse centrum ligt op loop- en fietsafstand.
Samen beschermd wonen

Toen mijn dochter 18 werd, ontgroeide ze het ouderlijk huis. Voor dit soort paradijsvogels – zo noem ik ze maar – is uitvliegen lastig. Ze kan veel zelf, maar niet zelfstandig wonen. Orka was een uitkomst. Bijna zelfstandig wonen met 24/7 zorg paraat. Ze woont er tussen soortgenoten, kan van alles zelf doen, en tegelijk wordt voorkomen dat ze in de stress schiet. Een prettige, beschermde woonplek. Na vele jaren doen we nu als oudercollectief een stapje terug. Dat vind ik wel eens moeilijk, maar tegelijk merk ik dat ik van een afstandje meer zie en meemaak. En het voelt goed dat de zorg voor mijn dochter professioneel is geregeld, ook als ik er straks niet meer ben.

Jan
Vader van bewoonster

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau