Een dag in de Moestuin

Gaat de wekker, dan start iedere bewoner zijn eigen routine. De aanwezige steun is hooguit nodig voor de medicatie of om na te gaan of alles in de tas zit. Daarna gaan ze naar hun leer/werkplek of dagbesteding. Werk of dagbesteding vinden we heel belangrijk bij de Moestuin. De begeleiding ondersteunt bij het vinden van werk dat past bij de bewoner. De één is in loondienst bij de supermarkt, de ander werkt in de groenvoorziening bij de sociale werkplaats en weer een ander besteedt de dag bij een drukkerij of de kano-verhuur.

Om 16:00 uur is er een gezamenlijk koffie -en theemoment. Bewoners kunnen dan samen de dag bespreken.

’s Avonds bereidt de begeleiding een gezonde maaltijd mét inspraak van bewoners: Hollandse pot, oosters, en op vaste dagen vegetarisch. Ze eten in de gezamenlijke huiskamer of nemen een bordje eten mee naar de eigen kamer. Na het eten gaat iedereen over het algemeen zijn eigen weg. Er wordt gesport en er worden leuke dingen met vrienden en familie gedaan. Is er behoefte aan gezelligheid, dan wordt dat georganiseerd door de begeleiding of regelen bewoners dat onderling. Denk aan filmavonden, dansavonden, spelletjesavonden. Regelmatig worden de activiteiten samen met de buren van ORKA  ondernomen, heel gezellig!

Mijn begeleider voelt me goed aan

‘Ik krop mijn emoties op. Dat is lastig, omdat ik op een gegeven moment keihard in tranen uitbarst of ontplof van boosheid. Hier in de Moestuin gebeurt me dat niet zo snel. Ik beleef de emoties wel, maar mijn begeleider leest me goed, spreekt me gewoon aan en telkens nemen we het samen door. Zo hou ik het in de hand. Daardoor heb ik meer rust in mijn kop en ontstaat ruimte voor leukere zaken. Zoals werken in de keuken, zwemmen, karate, voetbal, ik doe het allemaal. Maar in de weekenden hou ik het rustig hoor. Ik heb ook zo mijn grenzen.’

Mirla (33)
Bewoonster

Voor wie?

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek (zorgzwaartepakket VG3 tot VG6)
  • Via Volledig Pakket Thuis bieden we begeleiding aan bewoners in de buurt (vanaf zorgzwaartepakket VG3).

Locatievoorzieningen

  • 10 appartementen om relatief zelfstandig te wonen.
  • Elk appartement heeft een woonkamer met open keuken, slaapkamer, berging, toilet en badkamer.
  • Er is geen lift aanwezig. Bewoners moeten mobiel genoeg zijn.
  • De begeleiding helpt bewoners passend werk of dagbesteding te vinden.
  • In de omliggende straten vind je In de omliggende straten vind je een bibliotheek, kapper, apotheek, huisarts, treinstation
  • Het bruisende Groningse centrum ligt op loop- en fietsafstand.
Bijzonder wonen voor bijzondere mensen

Toen we 25 jaar geleden als ouders deze woonlocatie oprichtten was dat uniek. Verstandelijk beperkten stopte je destijds in een tehuis. Wij wilden onze kinderen juist zo normaal mogelijk laten leven. We betrokken Humanitas DMH, omdat ze bewoners veel zelf laat doen. Ik merk nog steeds dat mijn zoon daar goed bij vaart. Ook in moeilijke tijden – als de zorgregels wijzigden, een bewoner overleed – was Humanitas DMH een vaste waarde. Vandaag leven we in andere tijden: ik ben inmiddels gepensioneerd en de huidige visie op zorg spreekt me veel meer aan. Dus kunnen we als ouder wel een stapje terug doen. Ik geef met een gerust gevoel het stokje over aan Humanitas DMH.

Oebele
Vader van Erik

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau