Een dag in de Moestuin

Gaat de wekker, dan start ieder zijn eigen routine. De aanwezige steun is hooguit nodig voor de medicatie of om na te gaan of alles in de tas zit. Daarna gaat ieder naar zijn of haar werk. De één is in loondienst bij de Albert Heijn, de ander werkt in de groenvoorziening bij de sociale werkplaats en weer een ander besteedt de dag bij een drukkerij of de kano-verhuur.

Overdag gebeurt er doorgaans weinig in De Moestuin. Maar wanneer iedereen weer thuiskomt, zoeken ze elkaar graag op. Om 16:00 uur staat de koffie klaar, en die proeft vooral naar thuis.

’s Avonds bereidt de begeleiding een gezonde maaltijd mét inspraak van bewoners: Hollandse pot, oosters, en op vaste dagen vegetarisch. De bewoners eten in twee kleine groepen, dat vinden ze overzichtelijker. Hoewel ze erg aan elkaar hechten zijn de meesten na het eten graag op zichzelf. Ze nemen hun rust, rommelen in de tuin, gaan op pad met familie of een vrijwilliger. Is er behoefte aan gezelligheid, dan regelen ze dat onderling. Zo gaan bewoners bij elkaar op de koffie, is er een activiteit met de buren van ORKA, of kijken ze samen een sportwedstrijd of film. Heel gemoedelijk.

Mijn begeleider voelt me goed aan

‘Ik krop mijn emoties op. Dat is lastig, omdat ik op een gegeven moment keihard in tranen uitbarst of ontplof van boosheid. Hier in de Moestuin gebeurt me dat niet zo snel. Ik beleef de emoties wel, maar mijn begeleider leest me goed, spreekt me gewoon aan en telkens nemen we het samen door. Zo hou ik het in de hand. Daardoor heb ik meer rust in mijn kop en ontstaat ruimte voor leukere zaken. Zoals werken in de keuken, zwemmen, karate, voetbal, ik doe het allemaal. Maar in de weekenden hou ik het rustig hoor. Ik heb ook zo mijn grenzen.’

Mirla (33)
Bewoonster

Voor wie?

  • Voor jonge en oude bewoners met lichte tot matige verstandelijke beperking.
  • Voor mensen die voor langere tijd 24-uurs begeleiding wensen (zorgzwaartepakket VG3 tot VG6).
  • Via Volledig Pakket Thuis bieden we begeleiding aan bewoners in de buurt (vanaf zorgzwaartepakket VG3).

Locatievoorzieningen

  • 10 appartementen om relatief zelfstandig te wonen.
  • Elk appartement heeft een woonkamer met open keuken, slaapkamer, berging, toilet en ruime badkamer.
  • Er is geen lift aanwezig, alleen trappen. Bewoners moeten zelfstandig en mobiel genoeg zijn.
  • Een jobcoach kan bewoners helpen passend werk of dagbesteding te vinden.
  • In de omliggende straten vind je een dokter, treinstation en een supermarkt.
  • Het bruisende Groningse centrum ligt op loop- en fietsafstand.
Bijzonder wonen voor bijzondere mensen

Toen we 25 jaar geleden als ouders deze woonlocatie oprichtten was dat uniek. Verstandelijk beperkten stopte je destijds in een tehuis. Wij wilden onze kinderen juist zo normaal mogelijk laten leven. We betrokken Humanitas DMH, omdat ze bewoners veel zelf laat doen. Ik merk nog steeds dat mijn zoon daar goed bij vaart. Ook in moeilijke tijden – als de zorgregels wijzigden, een bewoner overleed – was Humanitas DMH een vaste waarde. Vandaag leven we in andere tijden: ik ben inmiddels gepensioneerd en de huidige visie op zorg spreekt me veel meer aan. Dus kunnen we als ouder wel een stapje terug doen. Ik geef met een gerust gevoel het stokje over aan Humanitas DMH.

Oebele
Vader van Erik

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau