Visiegesprekken
Ruim zeventig collega’s, naasten en cliënten gingen de afgelopen maanden met elkaar in gesprek over het netwerk van Bram. Dat leverde mooie inzichten op die samen richting geven aan een grote beweging die we in gang willen en moeten zetten. Ook spraken we met verschillende experts en hebben we ideeën voorgelegd aan ervaringsdeskundigen, want een fijn netwerk voor Bram, dat wederkerig en gelijkwaardig is, zou een stevige basis moeten zijn om voor elkaar te zorgen.
Sportief netwerk op de Concertweg in Barendrecht
Op de concertweg in Barendrecht zijn verschillende sportieve initiatieven die een fijne aanvulling aan het netwerk van de cliënten geven:
Op maandagochtend gaan bewoners Marco, Esmeralda, Bert, Jan en Loes (1x in de 2 weken) sporten bij SPC-Rijnmond. Ze sporten daar tussen revaliderende Feyenoord profs, fanatieke havenmensen en samen met mede-sporters die weer fit willen worden. Marco vertelt: “Ik vind het het allerleukst als we oefeningen doen waarbij ik kan meedoen met de groep, dan ben ik blij! Als ze oefeningen doen die ik niet mee kan doen omdat ik in een rolstoel zit, dan baal ik weleens.”
Samen met Jan, verwant, zwemt een aantal bewoners bij een zwemclub speciaal voor mensen met een fysieke beperking uit Ridderkerk, Barendrecht en omgeving. Jan verzorgt daar al meer dan 15 jaar, samen met andere vrijwilligers, de begeleiding. Jan vertelt “Ik beleef zelf ook veel plezier. Bijvoorbeeld als één van de zwemmers mij enthousiast vertelt dat hij met gemak 30 banen bij elkaar zwemt, geweldig!”
Trainingen Driehoekskunde
Driehoekskunde is een methode om samen met de cliënt en zijn/haar naasten te werken aan de best mogelijke zorg. Er zijn trainingen voor verschillende teams georganiseerd. Na de training zijn zij gestart met netwerkgesprekken om het netwerk te verkennen. De Universiteit voor Humanistiek onderzoekt hoe we zo goed mogelijk deze driehoekskunde binnen HDMH kunnen inzetten. We zullen onder andere gaan kijken hoe we netwerk(gesprekken) op een passende manier in ons ECD kunnen opnemen.
Een aantal resultaten van de training is:
- Er is vergroot bewustzijn ontstaan rondom het belang van netwerk en de samenwerking daarmee. In contacten met cliënten wordt vaker aandacht besteed aan het netwerk.
- Begeleiders die meededen aan de training hadden daarna vaker aandacht voor de familie en de familiegeschiedenis van de cliënten. Dat gaf verheldering en begrip. Soms zijn daarna concrete stappen gezet naar betrekken en verbreden van het netwerk.
- Er zijn bijeenkomsten voor cliënten, verwanten en begeleiders georganiseerd. Samen met begeleiders en verwanten werden er plannen gemaakt voor betere samenwerking op de locatie.
- Begeleiders zijn (opnieuw) gesprekken aangegaan met het netwerk/verwanten, en zoeken vaker het contact om te informeren of af te stemmen, waarmee contacten en begrip verbeterd zijn.