Meer levensgeluk voor cliënten door verstevigen netwerk

Brams Netwerk is een gesubsidieerd project waarin we met elkaar werken aan het verstevigen van het netwerk van onze cliënten. Uit onderzoek blijkt dat een fijn netwerk en betekenisvolle relaties een grotere bijdrage leveren aan kwaliteit van leven dan hulp uit de zorg. Toch heeft het netwerk in de zorg vaak een relatief kleine rol. Daarom én om aan toekomstbestendige zorg te blijven werken, is het belangrijk om het netwerk van onze cliënten te versterken. Bram staat bij ons voor de mens. Bram kan een cliënt, een collega of een naaste zijn. Lees daarover meer in onze missie 'Bram voelt zich gelukkig en doet ertoe'. op de website.

Meer levensgeluk voor cliënten door verstevigen netwerk

Brams Netwerk

Het project is gestart in 2023 en loopt door tot 2026. We gaan samen met collega’s, cliënten en verwanten uit het hele land, op zoek naar manieren om Bram volwaardig onderdeel te laten zijn van een netwerk. Dat doen we bijvoorbeeld door:

  • onderzoek te doen naar het effect op levensgeluk en op de hulpvraag van Bram
  • onderzoek te doen naar wat het vraagt van begeleiding om Brams deelname aan dit netwerk mogelijk te maken
  • het ophalen en delen van verhalen, want er zijn al volop goede voorbeelden binnen de organisatie te vinden!

Het doel is om uiteindelijk in alle teams te hebben gewerkt aan het verstevigen van het netwerk van onze cliënten én dat we als medewerkers de kennis en vaardigheden hebben ontwikkeld om deze ondersteuning te kunnen bieden. Met dit project geven we invulling aan Kanslijn 5 van het akkoord ‘Transitie naar een toekomstbestendige gehandicaptenzorg’.

Maar wat is nou eigenlijk een netwerk?

Je kunt het netwerk van Bram op verschillende manieren opvatten. Het projectteam (inclusief naasten en cliënten) heeft met elkaar besproken wie wij als onderdeel van Brams netwerk zien. Dat zijn mensen met wie iemand af en toe praat of tijd doorbrengt zoals vrienden, familieleden, collega’s, buren en kennissen. Mensen uit dit netwerk helpen elkaar wanneer dat nodig is.

Schilderijen Brams Netwerk

Hoe zien cliënten zelf hun netwerk? Kunstenaars van de Kunstexpress schilderden dat voor ons. Je ziet hier het schilderij van Desiree. Ze vertelt zelf meer over haar kunstwerk.

Desiree – 32 jaar
”Vijf dagen per week ben ik bij de Kunstexpress. Ik schilderde een vriendenboom, met aan de takken de namen van al mijn vrienden en familie. Onder in de boom zit mijn hondje. De een zie ik vaker dan de ander maar mijn vader, moeder, zus en zwager zijn het allerbelangrijkste. Het was leuk om dit schilderij te maken.”

Visiegesprekken

Ruim zeventig collega’s, naasten en cliënten gingen de afgelopen maanden met elkaar in gesprek over het netwerk van Bram. Dat leverde mooie inzichten op die samen richting geven aan een grote beweging die we in gang willen en moeten zetten. Ook spraken we met verschillende experts en hebben we ideeën voorgelegd aan ervaringsdeskundigen, want een fijn netwerk voor Bram, dat wederkerig en gelijkwaardig is, zou een stevige basis moeten zijn om voor elkaar te zorgen.

Sportief netwerk op de Concertweg in Barendrecht

Op de concertweg in Barendrecht zijn verschillende sportieve initiatieven die een fijne aanvulling aan het netwerk van de cliënten geven:

Op maandagochtend gaan bewoners Marco, Esmeralda, Bert, Jan en Loes (1x in de 2 weken) sporten bij SPC-Rijnmond. Ze sporten daar tussen revaliderende Feyenoord profs, fanatieke havenmensen en samen met mede-sporters die weer fit willen worden. Marco vertelt: “Ik vind het het allerleukst als we oefeningen doen waarbij ik kan meedoen met de groep, dan ben ik blij! Als ze oefeningen doen die ik niet mee kan doen omdat ik in een rolstoel zit, dan baal ik weleens.”

Samen met Jan, verwant, zwemt een aantal bewoners bij een zwemclub speciaal voor mensen met een fysieke beperking uit Ridderkerk, Barendrecht en omgeving. Jan verzorgt daar al meer dan 15 jaar, samen met andere vrijwilligers, de begeleiding. Jan vertelt “Ik beleef zelf ook veel plezier. Bijvoorbeeld als één van de zwemmers mij enthousiast vertelt dat hij met gemak 30 banen bij elkaar zwemt, geweldig!”

Trainingen Driehoekskunde

Driehoekskunde is een methode om samen met de cliënt en zijn/haar naasten te werken aan de best mogelijke zorg. Er zijn trainingen voor verschillende teams georganiseerd. Na de training zijn zij gestart met netwerkgesprekken om het netwerk te verkennen. De Universiteit voor Humanistiek onderzoekt hoe we zo goed mogelijk deze driehoekskunde binnen HDMH kunnen inzetten. We zullen onder andere gaan kijken hoe we netwerk(gesprekken) op een passende manier in ons ECD kunnen opnemen.

Een aantal resultaten van de training is:

  • Er is vergroot bewustzijn ontstaan rondom het belang van netwerk en de samenwerking daarmee. In contacten met cliënten wordt vaker aandacht besteed aan het netwerk.
  • Begeleiders die meededen aan de training hadden daarna vaker aandacht voor de familie en de familiegeschiedenis van de cliënten. Dat gaf verheldering en begrip. Soms zijn daarna concrete stappen gezet naar betrekken en verbreden van het netwerk.
  • Er zijn bijeenkomsten voor cliënten, verwanten en begeleiders georganiseerd. Samen met begeleiders en verwanten werden er plannen gemaakt voor betere samenwerking op de locatie.
  • Begeleiders zijn (opnieuw) gesprekken aangegaan met het netwerk/verwanten, en zoeken vaker het contact om te informeren of af te stemmen, waarmee contacten en begrip verbeterd zijn.

’De training vormt een waardevolle aanvulling op je zienswijze áchter het netwerk van de cliënt.’’

Wendie Cloosterman van team Lochem volgde de training Driehoekskunde.

Verder onderzoek:

Samen met onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek gaan we het effect van netwerkgesprekken op de kwaliteit van zorg en de aard en omvang van de zorgvraag meten. Maar dat is nog niet alles. We hebben namelijk een vervolgsubsidie toegewezen gekregen. Met deze subsidie gaan we verder aan de slag met het goed (leren) samenwerken en het opbouwen van een netwerk met cliënten. We gaan hierin samenwerken met de Eigen Kracht Centrale om trainingen aan WLZ teams aan te bieden over het opbouwen van duurzame netwerken. Onderzoekers van Disability Studies van de Universiteit voor Humanistiek volgen de ontwikkelingen en brengen in beeld:

  • welke professionele kwaliteiten nodig zijn om cliënten te ondersteunen bij het opbouwen van een netwerk
  • wat het effect is op de kwaliteit van leven en verandering van de zorgvraag.

Met de inzichten die we hieruit verkrijgen kunnen we beter richting geven aan de ontwikkeling van zorgmedewerkers, gericht op een betere kwaliteit van leven voor de cliënt en een kleinere zorgvraag richting de professional.