Blauwe Torenstraat

Regelmaat en structuur zijn belangrijk

Verderop in de straat zijn nog 3 appartementen waar Humanitas DMH ambulante begeleiding biedt via Volledig Pakket Thuis. Veel bewoners zijn jong, twintigers, met multiproblematiek. Belangrijk is daarom rust bewaren, regelmaat en structuur. Voor het avondeten schuiven de meeste bewoners graag aan in de ruime huiskamer op de Blauwe Torenstraat. Hier wordt drie keer in de week gekookt.

Een dag op De Blauwe Torenstraat

In de ochtend vertrekt het grootste deel van de bewoners naar hun opleiding, werk of dagbesteding. In de Blauwe Torenstraat wonen relatief veel jongeren – of ‘jonkies’, aldus een bewoner. Daarna daalt eventjes de rust over de locatie neer. Tot het eerste koffiemoment, wat altijd goed wordt bezocht. De bewoners die geen dagbesteding hebben of die net die dag begeleidingsgesprekken hebben, sluiten graag aan bij de koffiemomenten. Een kwartier voor tijd verzamelen de koffieliefhebbers zich al, druk kletsend, op het terras tussen de leibomen op de binnenplaats.

Homerun

Drie keer per week zorgt de begeleiding in de huiskamer voor het avondeten. Twee keer – op maandag en dinsdag – koken ze vers, de derde avond warmen ze op wat over is. De bewoners verderop in de straat en andere mensen die ambulante begeleiding van Homerun krijgen, mogen ook aanschuiven. Als ze zich van tevoren maar even aanmelden. Dit zijn jongeren die vaak een combinatie van verstandelijke beperking en andere problematiek, zoals verslaving en schulden hebben. Bij elkaar een bonte mix aan bewoners, die de Blauwe Torenstraat tot een levendige locatie maken.

Nóg zelfstandiger

‘Soms praat iedereen hier door elkaar. Dan is het wel druk, zeker met al die jonkies. En omdat ik vier dagen per week werk – ik maak onderdelen voor cv-ketels – heb ik ’s avonds behoefte aan rust. Verder vind ik het hier fijn. Je bent zelfstandig, maar niet helemaal alleen. Als er iets is kun je direct aan de bel trekken. Dat voelt veilig. Drie keer in de week eet ik mee. Zo heb ik mijn maatje ook leren kennen, hij woont verderop in de straat met ambulante begeleiding. Op maandag komt hij altijd eten. Dan halen we ons eten beneden op en eten we boven. Op woensdag komen mijn ouders op visite. Zij wonen in een dorp waar veel minder te beleven is. Lochem is een stad, de winkels zijn hier dichtbij. Nee, ik wil niet meer ergens anders wonen. Wat ik wel wil is nóg zelfstandiger worden. Zelf mijn was leren doen bijvoorbeeld.’

Raymond (42)
Bewoner

Voor wie?

  • Voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke en/of psychiatrische problematiek,
  • Met een indicatie VG 3 tot 6.
  • Ambulante begeleiding voor Homerun cliënten

Locatievoorzieningen

  • Moderne appartementen (jaren ’90) aan een galerij rond een gezellige binnentuin.
  • Voorzien van lift en eigen brievenbussen.
  • De doorstroom is redelijk hoog, maar een vrijgekomen plaats is snel weer gevuld vanwege de mooie locatie.
  • Woonzorgcentrum met kantoor voor 2 teams, voor bewoners en voor cliënten van Homerun.
Een geborgen omgeving, bekwaam personeel

‘We zijn via stichting MEE bij de Blauwe Torenstraat terecht gekomen. Daar zijn we heel positief over, ook over de begeleiding. Ze slaan een arm om hem heen als het nodig is. Helpen hem bij het internetbankieren, gaan mee bij een bezoek aan de tandarts of dokter. Ja, daar wordt hij mooi bij geholpen. Raymond is heel tevreden. Als hij dat niet is, laat hij dat wel horen. Voor ons is dat een gerust gevoel. Ik heb zelf wel heel lang moeten wennen, het is zo stil in huis nu. Maar het belangrijkste is dat Raymond tevreden is. Het gaat heel goed zo.’

Ouders van Raymond

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau