de Vrijheidsakker

Een dag bij de Vrijheidsakker

De bewoners van de Vrijheidsakker leiden een zo normaal mogelijk leven. Wetend dat ze zo nodig 24 uur per dag terecht kunnen bij de begeleiding. Ze hebben vaste afspraken met hun persoonlijk begeleider, voor de één is dat een paar keer per week, voor de ander meerdere keren per dag.
Begeleiding is voornamelijk in het appartement; in de vertrouwde setting van de bewoner zelf. Op het steunpunt, op nummer 3, kunnen bewoners ’s avonds ook eten en/of op de koffie. Als ze willen. Want de bewoners hebben de regie in eigen handen.

Ongeveer driekwart van de bewoners gaat overdag naar werk of andere dagbesteding. Ze verzorgen hun eigen huishouden en administratie, waarbij vaak ondersteuning nodig is. En maken tijd voor sport, hobby’s en gezelligheid. De bewoners hebben onderling veel contact en gaan graag bij elkaar langs. De begeleiding weet wat er allemaal te doen is en geeft graag tips. Ondertussen werken de bewoners naar hun doelen toe, bijvoorbeeld dat felbegeerde rijbewijs. Want bij de Vrijheidsakker denken ze bij voorkeur in mogelijkheden.

Het wordt tijd voor nieuwe doelen

‘Toen ik twee jaar geleden op de Vrijheidsakker kwam wonen, wilde ik werken en sporten. Nu werk ik hard als steigerbouwer. Zo hard dat ik bijna geen tijd meer heb voor sporten en het goede leven. Maar dat is niet erg. Want ik word wél misschien voorman. Ik heb mijn doelen bereikt. Het wordt tijd voor nieuwe doelen. Helemaal zelfstandig wonen, bijvoorbeeld. Maar eerst houden zoals het is. Met name het geld, daar word ik nu bij geholpen. En voorlopig woon ik hier goed en ben ik blij. In de speeltuin voor de deur kunnen mijn dochtertjes lekker spelen als ze langskomen.’

Ramyl
Bewoner

In een rustige woonwijk in een nieuw gedeelte van Barendrecht

In een rustige woonwijk in een nieuw gedeelte van Barendrecht

Met een winkelcentrum, huis- en tandarts en sportaccommodaties in de buurt, en het OV vlakbij.

Met een winkelcentrum, huis- en tandarts en sportaccommodaties in de buurt, en het OV vlakbij.

Gemeenschappelijke keuken en eet-/huiskamer in het steunpunt.

Gemeenschappelijke keuken en eet-/huiskamer in het steunpunt.

Volledig zelfstandig wonen, met 24-uurs begeleiding vanuit het steunpunt in de straat.

Volledig zelfstandig wonen, met 24-uurs begeleiding vanuit het steunpunt in de straat.

Voor wie?

  • Mensen met een licht verstandelijke beperking en aanvullende problematiek.
  • Voor mensen vanaf 18 jaar.
  • Met een indicatie ZZPVG3 en hoger

Locatievoorzieningen

  • 23 twee- en driekamerappartementen met en zonder tuin.
  • Voor tijdelijke en permanente bewoning.
  • 24-uurs begeleiding vanuit het steunpunt in de straat.
  • 1 gemeenschappelijke huiskamer
  • Gemeenschappelijke keuken en eet-/huiskamer in het steunpunt.
Het gevoel dat je het verschil kunt maken, daar doe ik het voor

‘Het liefst zit ik op de bank in het huiskamergedeelte van het steunpunt. Daar gaan de gesprekken op het ene moment over drugsverslaving en het andere moment over voetbal of Ludo uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Een van mijn belangrijkste taken, te midden van alle soms behoorlijk zware problematiek, is misschien wel het creëren van gezelligheid. Van lucht,’ ‘Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat je het verschil kunt maken. Zoals bij die bewoner wiens vader was overleden. Op het moment van de uitvaart hebben we samen een goed glas gedronken. Want dat deed hij met zijn vader ook altijd.’

Patrick van der Meulen
Cliëntcoach

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau