Oase 7

Een dag bij Ouderinitiatief Oase 7

Oase7 is een initiatief van ouders van jongvolwassenen met autisme. Zij hebben zich verenigd in een coöperatie. Daarmee geven ze hun zoon of dochter een goede, vertrouwde plek om te wonen en zichzelf te zijn. En om optimaal te leren omgaan met hun autisme. Om het allemaal betaalbaar te houden helpen bewoners en hun naasten een handje bij het dagelijkse onderhoud. De appartementen huren ze rechtstreeks bij woningbouwcoöperatie Woonconcept. De zorg is toevertrouwd aan Humanitas DMH.

Er zijn twee kookclubs van 4 à 5 personen die met een begeleider om de week op woensdag samen koken en samen eten. Op donderdag is er een inloopavond. Met een hulpvraag kunnen bewoners terecht bij het kantoor van Humanitas DMH op de begane grond. Daar is niet altijd iemand aanwezig, begeleiding gaat op afspraak, is afgestemd op de individuele zorgbehoefte, en is zoveel mogelijk 1 op 1. Centraal staat de wens van de cliënt. De een wil ’s ochtends hulp bij zijn dagopstart. De ander redt dat soort zaken prima, maar wil leren met anderen vrije tijd door te brengen. Met poolen, koffiedrinken of voetbal kijken. Daar helpen de begeleiders mee. Planmatig. Gestructureerd. Op maat.

In de begeleiding krijgen de bewoners zelf de regie en zijn ze gelijkwaardig aan anderen . Heel concreet betekent dit dat cliënten hun leven leiden zoals zij dat willen. Onder verantwoordelijkheid van de begeleiding. Daarom worden van tevoren persoonlijke afspraken gemaakt tussen professionals en de cliënt, wat wordt vastgelegd in een persoonlijk plan. Ook is er veel contact met ouders van bewoners. Het resultaat? Optimale zelfstandigheid. Maar wel in een beschermde omgeving.

Website Oase 7
Werken aan afgesproken doelen

‘Ik werk bij de Jumbo, bij de drogekruidenierswaren en bij de emballage. Ik woon al 4 jaar in Oase7 en heb een prachtig appartement. Met balkon, aan de balustrade hangen bakken waar ik groenteplantjes in kweek. Ik wil afvallen. Met mijn begeleidster werk ik aan een gezond voedingsschema. Ik kies ervoor om minder koolhydraten te eten. Vanmorgen had ik bijvoorbeeld yoghurt met wat muesli. En vanavond eten we snijbonen met kip. Naast afvallen heb ik ook andere doelen afgesproken met mijn begeleidster. Leren omgaan met andere mensen bijvoorbeeld. En mijn dag leren plannen. Dus daar oefenen we ook allemaal mee.’

Nina
Bewoner

Voor wie?

  • Voor jongvolwassenen (vanaf 23) met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
  • Voor jongvolwassenen met een Wmo-beschikking
  • Voor bewoners met een grote mate van zelfredzaamheid, die een vraag om begeleiding kunnen uitstellen.

Locatievoorzieningen

  • Zelfstandige moderne appartementen
  • Een gemeenschappelijke ruimte en tuin
Ouders praten mee

‘Mijn man – een van de oprichters – zei over dit project: Wonen is simpel, zorg is cruciaal. Dat vind ik nog steeds mooi gezegd. Indertijd kozen wij voor Humanitas DMH omdat zij ouders ook echt een rol geven in het overleg over de zorg. Een voorbeeld: Sommige cliënten willen niet mee doen met het tuinonderhoud of ander corvee. Ik vind dat dat er gewoon bij hoort, want Oase7 is een gezamenlijk project. Wat mij betreft zouden begeleiders best wat mogen aandringen bij bewoners om mee te doen. Maar Humanitas DMH vindt dat cliënten zelf dat soort beslissingen moeten nemen. Om over dit soort keuzes door te praten, organiseren ze binnenkort een dag met alle ouders. Dat vind ik erg prettig.’

Marijke Kerklaan
Moeder van een bewoner

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau