Oud-Beijerland

Een dag op woonlocatie Oud-Beijerland

Rond 7.00 uur ’s ochtends staan de ontbijtspullen klaar op de bar op het plein. Een aantal bewoners ontbijt hier, anderen ontbijten in hun appartement en een enkeling is op dit tijdstip al de deur uit om te werken. Gedurende de dag is het een komen en gaan van mensen: het plein en de tuin zijn de hele dag toegankelijk.

De begeleiding is afgestemd op de individuele zorgvraag en deels van praktische aard: hoe je de was doet of de badkamer schoonmaakt, hulp bij financiën en ondersteuning bij het zoeken naar werk of een andere woonplek. Verder is er veel aandacht voor begeleiding op sociaal-emotioneel vlak, zoals omgaan met je beperking, omgaan met je verslaving en sociale omgang. Maar ook voorlichting over relaties en seksualiteit kan aan de orde komen, bijvoorbeeld bij een stel dat getrouwd is. Er is geen verpleging in Oud-Beijerland, alleen lichte verzorging zoals het aandoen van steunkousen en ondersteuning bij het tandenpoetsen.

’s Avonds bereiden bewoners en begeleiders samen het avondeten op het plein, waarvoor bewoners zich kunnen opgeven. Twee keer in de week kunnen ze ook terecht in het eetcafé aan de Van Schendelstraat, avonden speciaal voor iedereen in de Hoeksche Waard met een verstandelijke beperking. Deze avonden worden georganiseerd door de begeleiding, maar het draait vooral dankzij de inzet van vrijwilligers. Gelukkig kan de locatie rekenen op een grote schare vrijwilligers. Want in Oud-Beijerland staat de bewoner centraal, ook als deze zelf geen of weinig eigen netwerk heeft.

Hier wil ik niet meer weg

‘Ik woon hier sinds 2002. Het is mijn vierde huis en ik wil hier niet meer weg. Ik kan met iedereen opschieten. Eten doe ik gezellig op het plein – behalve op woensdag, dan ga ik naar het eetcafé. Mijn kamer grenst aan de tuin. En het is dichtbij het centrum. Alleen het uitslapen kan beter. Ik moet vier dagen per week heel vroeg opstaan, omdat ik bij een boer werk. Vegen, opruimen en aardappels lezen. Dat betekent dat ik de slechte eruit moet halen. Op zaterdag vlag ik bij het voetballen. En ik verzamel handtekeningen. Ik heb er al meer dan 250. Elke dag verstuur ik wel brieven. Soms krijg ik heel snel een brief terug, zoals bij Monique Smit. Soms moet ik lang wachten. Ik wacht bijvoorbeeld al heel lang op Obama. Ik hou het allemaal bij. De mooiste is die van Johan Cruijff, die hangt aan de muur.’

Ad
Bewoner

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en bijkomende problematiek
  • Voor bewoners met uiteenlopende leeftijden; de jongste is 23 jaar, de oudste 87
  • Met indicatie ZZP VG03 / VG04 / VG06

Locatievoorzieningen

  • 24-uurs zorg
  • Zelfstandige woonruimte met gedeelde voordeur
  • Gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en tuin
  • Een klusjesman
Ik wil dat ze goed zit, ook als wij er niet meer zijn

‘Toen Angelique 24 was, zijn we op zoek gegaan naar een geschikte eigen woonplek. Al heel vroeg, zodat we haar zo lang mogelijk konden ondersteunen en klaarstomen voor als wij er niet meer zijn. Nu heeft ze vlakbij de Kortenaerstraat een appartement. Heel klein, één kamer, maar zelf is ze er tevreden mee. En ’s avonds eet ze voor de gezelligheid samen met de andere cliënten op het plein. Sinds een paar maanden komt ze niet meer elk weekend naar huis. Zodat ze vast went, voor áls. Dat is een van haar doelen dit jaar. En lezen, want dat moet ook goed zitten. Verder willen we vooral dat ze goed zorgt voor zichzelf en haar woning. Met ondersteuning van haar begeleidster. Deze heeft ze zelf mogen kiezen. Heel fijn, want het klikt. Zo zorgen we samen voor de toekomst.’

Leo
Vader van Angelique

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau