Een dag bij de Wegedoorn

Geen dag is hier hetzelfde. Ook heeft een dag hier geen vast begin of eindpunt. Want de meeste bewoners hebben moeite met ritme. Bijvoorbeeld doordat ze veel gamen, dan verdwijnt het besef van tijd. Waardoor iemand pas ontbijt om 16:00 uur, middenin de nacht een pizza opwarmt, en vervolgens een gat in de dag slaapt. Ook kan een alledaagse gebeurtenis – een vriezer die is uitgevallen – het voorgenomen dagprogramma overhoop gooien. Daar is de begeleiding juist op gericht: op het krijgen van houvast in je leven, het vinden van een normaler dagritme.

De meeste bewoners nemen medicatie die op vaste momenten ingenomen moet worden. Dat is een aanknopingspunt voor een dagritme. De bewoners blijven zelf verantwoordelijk, maar de begeleiding gaat wel langs de woningen om hen eraan te herinneren. Gaat de deur niet open, dan is dat hun eigen keuze. Toch zal de begeleiding de bewoner extra in de gaten houden.

Structuur volgt ook uit vaste activiteiten. Elke woensdag wordt er samen gegeten, met aansluitend spelletjesavond. En er zijn 3 vaste koffiemomenten per dag, 7 dagen per week. Op deze momenten zijn alle bewoners welkom. Dan zijn ze bij elkaar, en zien ze met wie ze de straat delen. Juist daarom zijn die momenten zo belangrijk. Het is hét moment voor interactie, in de mini-samenleving van deze straat. Een ideale oefentuin, mét begeleiding, want de emoties kunnen wel eens hoog oplopen. Dat mag, mits je redelijk blijft. De kern: leren omgaan met elkaar, waarbij je de ander mag aanspreken op zijn gedrag, zolang je hem of haar maar in zijn waarde laat. Want ieder mag er zijn.

Zijn wie ze zijn, met respect voor elkaar

‘Veel bewoners hebben een grote mond, en zijn door de samenleving al menigmaal afgeserveerd. Maar bij ons mogen ze zijn wie ze zijn. Want wij zien naast hun verleden en hun primaire gedrag, óók hun toekomst en hun potentieel. We behandelen ze gelijkwaardig, geven ze eigen regie in hun leven, leren ze stapje voor stapje omgaan met verantwoordelijkheid. Dan doen we niet belerend, niet lichtgeraakt. Maar we spreken ze wel aan op hun gedrag, recht voor z’n raap. En stimuleren dat ze dat zelf ook doen. En dat gebeurt dus. Laatst maakte ik een discussie tussen bewoners mee, hier in de tuin. Ongepolijst natuurlijk, ze zeiden lompe dingen. Maar ze lieten elkaar in hun waarde. En kwamen er samen uit. Dat is prachtig! Daar doe ik het voor.’

Cees
Cliëntcoach

Levensbestendige woonvoorziening voor jongvolwassenen.

Levensbestendige woonvoorziening voor jongvolwassenen.

In een rustige woonwijk.

In een rustige woonwijk.

Mogelijkheid tot 24/7 begeleiding.

Mogelijkheid tot 24/7 begeleiding.

Op 20 busminuten van Utrecht Centraal.

Op 20 busminuten van Utrecht Centraal.

Ondersteuning waar nodig.

Ondersteuning waar nodig.

Voor wie?

  • Voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • Met de ZZP indicatie VG6 en VG7.

Locatievoorzieningen

  • 14 zelfstandige tweekamerappartementen met keukentje en badkamer en eigen voordeur.
  • De appartementen zijn leeftijdsbestendig.
  • 1 gemeenschappelijke huiskamer
  • Mogelijkheid tot 24 uurs ondersteuning in de wijk via Volledig Pakket Thuis.

Contact

De medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau