Escaperoom

 

”Ik ga het vanaf vandaag echt anders doen.”

”Ik probeerde het te begrijpen, maar dat lukte gewoon niet.”

”Ik voelde me zo dom.”

”Huh, wat overkomt me nou?”

Ben jij werkzaam voor een maatschappelijke organisatie? En heb je regelmatig te maken met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? Is jullie dienstverlening wel voldoende toegankelijk voor deze doelgroep?

Mensen met een LVB zijn vaker afhankelijk van (hulp)instanties. In onze complexe samenleving is de toegang tot hulp voor deze doelgroep vaak lastig. Regelingen en procedures zijn te ingewikkeld gemaakt en veel zaken moeten digitaal worden geregeld. Welke rol kun jij vervullen om toegankelijker te worden voor mensen met een LVB?

In de Escaperoom kom je op speelse wijze in aanraking met het onderwerp ‘Licht verstandelijke beperking’. Je wordt je meer bewust hoe het is om te leven met een LVB en je krijgt nieuwe inzichten waarmee je je dienstverlening toegankelijker kunt maken.

Programma
In een online omgeving krijg je met je team de opdracht uit de kamer te ontsnappen door puzzels op te lossen. Deze puzzels zijn zo gedefinieerd dat deelnemers moeten begrijpen hoe het is om een LVB te hebben. De spellen roepen allerlei verschillende gevoelens op die mensen met een LVB dagelijks ervaren. Zo zijn sommige spellen ondoorgrondelijk of moeten ze onder een onredelijke tijdsdruk gespeeld worden. De mate van stress zal de grenzen opzoeken van de window of tolerance van de deelnemers. Door alles heen wordt er sociale druk opgelegd om je grenzen te verleggen.

De Escaperoom kan op maat gemaakt worden voor verschillende thema’s zoals criminaliteit, schulden, verslaving, agressie, psycho-sociale problematiek, dagbesteding en werk of dakloosheid.

Resultaat
Met de ervaringen die je tijdens de Escaperoom opdoet, krijg je nieuwe inzichten in de manier waarop je je dienstverlening hebt ingericht voor mensen met een LVB. Door jouw dienstverlening eenvoudiger te maken, de leesbaarheid van brieven en websites te verbeteren en jouw gesprekken beeldender te voeren, geef jij meer mensen met een LVB een eerlijke kans om mee te doen in de samenleving.