Een dag op de Donge

Aan de Donge wonen de bewoners zo zelfstandig mogelijk. De begeleiding is er vanaf 14.00 uur, dus ’s ochtends heeft iedereen zijn eigen programma. Voor die tijd kunnen bewoners met dringende vragen terecht bij een nabijgelegen locatie. Sommigen werken veel, anderen hebben een minder drukke agenda. Ook afhankelijk van wat ze aankunnen. De begeleiding gebeurt aan de hand van een begeleidingsschema – en tussendoor. Hoe dat wordt ingevuld, wisselt per bewoner: hij of zij heeft zoveel als mogelijk de regie.

Om 16.00 uur gaat het eetcafé open, een populaire ontmoetingsplek. Sommige bewoners komen elke dag wel even koffiedrinken. Om 18.00 uur wordt er gegeten (op inschrijving). In het weekend wordt in samenspraak het menu vastgesteld en de boodschappen voor de komende week besteld. Eén bewoner regelt het allemaal. Soms koken bewoners mee en op woensdag kookt de huishoudelijk ondersteuner. Altijd is de maaltijd gezond, een speerpunt van Humanitas DMH. Daarnaast is de locatie veel bezig met sport, mede dankzij een medewerker die voorheen personal trainer was. Hij stimuleert, motiveert en bekijkt samen met bewoners welke sport bij hen aansluit en helpt hen daarmee op weg.

Jannie (Buurvrouw):

Ik zie de buren niet als een instelling. Het zijn geen cliënten maar gewone buren.

‘Alles is dichtbij, ook mijn ouders’

‘Het bevalt me hier goed. Het is niet zo ver van mijn ouders en ik heb een fijn appartement. Met een tuin, waarin ik heel graag zit. En de wijk is heel praktisch: alles is dichtbij. Drie keer in de week eet ik in het eetcafé. Dat vind ik gezellig. Samen met de buren. En met de begeleiders. Met hen heb ik een goed contact. Ze leren me eerder aan de bel trekken als het niet zo goed gaat; ik kan het soms wat somber inzien. En ze helpen me bij het uitbreiden van werk. Ik werk nu een ochtend in de week op een basisschool als een soort conciërge. En ik help bij de kleuters met activiteiten en knutselen. Dat worden misschien twee ochtenden. Zo kan ik langzaam opbouwen.’

Iwan (37)
Bewoner

16 appartementen met eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken.

16 appartementen met eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken.

Met steunpunt annex eetcafé

Met steunpunt annex eetcafé

Dagelijkse begeleiding is aanwezig van 14.00 tot 22.00 uur.

Dagelijkse begeleiding is aanwezig van 14.00 tot 22.00 uur.

Zowel het station als het centrum van Barendrecht zijn op loopafstand.

Zowel het station als het centrum van Barendrecht zijn op loopafstand.

Voor wie?

  • Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.
  • Met indicatie ZZP VG03

Locatievoorzieningen

  • 16 appartementen met eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken.
  • Met steunpunt annex eetcafé
  • Dagelijkse begeleiding is aanwezig van 14.00 tot 22.00 uur.
  • Op andere tijden kunnen de bewoners bij dringende vragen contact opnemen met een nabij gelegen locatie.
  • Ambulante ondersteuning in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.
‘De bewoners maken hun eigen keuzes’

‘We zijn een klein team. We zijn dus op elkaar aangewezen, maar iedereen is vrij flexibel, wil hard werken én heeft hart voor de zaak. We hebben dan ook weinig verloop. Zo waarborgen we de continuïteit voor de bewoners. Ze weten waar ze aan toe zijn. Als begeleider zie ik mezelf vooral als coach. Ik maak geen keuzes voor bewoners, dat doen ze zelf. En daarbij help ik hen. Ik vraag of ze daar- en daaraan gedacht hebben, laat meerdere kanten zien. Maar zij hebben de regie. En als hun keuze toch niet zo goed uitpakt, weten ze dat het team hen altijd opvangt. We zijn voor een groot deel zelf organiserend. We regelen het zelf wel. En omdat de lijntjes kort zijn, werkt dat heel goed: we zijn een goed lopende en financieel gezonde locatie. Daar ben ik trots op.’

Ard Roetman
Teammanager

Contact

Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.

Aanmeldformulier Contactgegevens centraal bureau