Begeleid wonen Den Bosch

Een plek om thuis te komen

Voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking die niet zelfstandig kunnen wonen, biedt Humanitas DMH begeleid wonen. De woongroepen bevinden zich midden in de Bossche wijken, zodat bewoners altijd met twee benen in de samenleving staan.

Humanitas DMH zet vol in op zorg op maat. Geen typische groepsbegeleiding dus, maar een individueel traject dat ondersteuning en zelfstandigheid combineert. Samen met de cliënt en zijn of haar netwerk kijken we niet alleen naar wat ze nodig hebben, maar vooral ook naar wat ze zelf kunnen.

Ben je gek op gezelligheid? Wij ook! ‘s Avonds organiseren we allerlei leuke activiteiten, zoals spelletjesavonden, koffie- en sportmomenten. Maar wie liever kiest voor rust en zich graag terugtrekt op de eigen kamer, krijgt daarvoor ook alle ruimte. Iedereen is anders, en daarom gaan we altijd voor zorg en begeleiding op maat. We hebben drie locaties voor begeleid wonen in ‘s-Hertogenbosch: de Javastraat en de Evertsenstraat (Evertsenstraat bestaat uit 2 locaties, namelijk de begane grond en de eerste etage)

Werkwijze begeleid wonen

Begeleid wonen in de Javastraat

Begeleid wonen in de Javastraat is bedoeld voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Er zijn veertien appartementen waar 24 uur per dag zorg beschikbaar is. Bewoners hebben elk hun eigen keuken, slaapkamer en terras. Daarnaast is er een gezamenlijke keuken en gezellige woonkamer. We vinden het belangrijk dat de bewoners van de Javastraat zich écht thuisvoelen. De meeste van hen wonen er al sinds de start van de woonlocatie in 2006!

Begeleiders en bewoners drinken regelmatig samen een bakkie koffie of thee: een fijn moment om even bij te kletsen. Bewoners kiezen zelf of ze bij een gezamenlijke maaltijd aansluiten, of liever in alle rust op de eigen kamer eten. Elke bewoner heeft een individueel programma, bijvoorbeeld op werk- en sportgebied. In de dagelijkse begeleiding zorgen we voor een combinatie van zelfstandigheid en ondersteuning op maat, zowel op praktisch als op sociaal-emotioneel vlak. 

Wil je meer weten over het dagelijks leven in deze woongroep in Den Bosch? Je leest er alles over op de pagina Begeleid wonen Javastraat Den Bosch

Begeleid wonen in de Evertsenstraat

De Evertsenstraat is een prachtig, onlangs gerenoveerd pand waar op de begane grond (jong)volwassenen vanaf 18 jaar met een LVB wonen die langdurig 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen. Er zijn 11 appartementen, waarvan er één geschikt is voor een stelletje dat wil samenwonen. De bewoners van de Evertsenstraat staan met twee benen in de maatschappij: ze willen graag meedoen, maar hebben daarbij wel ondersteuning nodig. Met het huishouden bijvoorbeeld, maar ook met de daginvulling en het emotioneel welzijn. In de Evertsenstraat heerst altijd een gezellige bedrijvigheid. 

Het homerunhuis

De woonlocatie aan de Evertsenstraat is verdeeld in 2 woonvormen: op de begane grond bieden we begeleid wonen voor jonge mensen vanaf 18 jaar aan, de eerste etage is een Homerunhuis. De studio’s op de eerste verdieping zijn voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar, die in vier fases toewerken naar zelfstandigheid. Na het doorlopen van deze fases, ook wel honken genoemd, slaat de bewoner een ‘homerun’, en is hij of zij klaar om zelfstandig (al dan niet niet met begeleiding) te gaan wonen. De moderne studio’s in het Homerunhuis hebben een eigen keukenblok en sanitair. Daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken waar samen met de begeleiding kan worden gekookt en waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Dat laatste kan natuurlijk ook op het gemeenschappelijke buitenterrein.

Benieuwd naar deze moderne locatie voor begeleid wonen in Den Bosch? Lees meer op de pagina Begeleid wonen Evertsenstraat Den Bosch

“Wij wonen hier dus worden graag betrokken”

‘Ik hou van buiten zijn. Mijn werk op de kinderboerderij vind ik ook erg fijn om te doen. Daar doe ik vooral technische dingen; nu is het bijvoorbeeld druk met hekken plaatsen. Hier hou ik de tuintjes bij. En ik fiets en wandel veel. Met de wandelclub. Binnen bouw ik graag met K’Nex. Dan maak ik bijvoorbeeld de kermis na. En zodra die de stad uit is, begin ik aan Kerst. In mijn appartement bouw ik een heel dorp. Met één druk op de knop zet ik alle lichtjes en muziek aan en gaat alles bewegen. Daarna bouw ik er nog een voor ’t Huukske. Ik vind het fijn hier. Maar het is wel belangrijk dat niet vergeten wordt dat wíj hier wonen. Niet de begeleiders en niet de familie. Daarom zit ik in de cliëntenraad. We worden graag betrokken.’ 

Paul (64)
Bewoner

Contact

Wil je meer informatie over begeleid kamer wonen in Den Bosch, of heb je andere vragen? Onze medewerkers van het Centraal Cliëntservicebureau helpen je graag.

Aanmeldformulier Contact en aanmelden