Coronavirus: ontwikkelingen en maatregelen

Het hoogtepunt van de coronacrisis is voorbij. De impact van het coronavirus op onze samenleving en de gehandicaptenzorg is groot. Als zorgorganisatie voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking met locaties in bijna heel het land blijven wij er alles doen aan om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van onze cliënten en medewerkers én voor de continuïteit van onze zorg.

Coronavirus: ontwikkelingen en maatregelen

Voorzorgsmaatregelen

Laatste update vrijdag 3 juli

Het hoogtepunt van de coronacrisis is voorbij. De impact van het coronavirus op onze samenleving en de gehandicaptenzorg is groot. Humanitas DMH blijft de landelijke richtlijn van het RIVM of lokale aanwijzingen van de GGD volgen. Wij nemen ook de adviezen van de VGN hierin mee. Op deze pagina vindt u de maatregelen die binnen Humanitas DMH op dit moment van kracht zijn.

24 juni was voorlopig de laatste persconferentie. Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen per 1 juli verder dan eerder was aangekondigd. Ondanks de versoepelingen en de positieve coronacijfers, moeten we waakzaam blijven. ‘’Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar. De 1,5 meter blijft cruciaal”, zei Rutte. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de maatregelen en afspraken en daar spreken wij elkaar ook op aan.

Basisregels

 • hoest/nies in de elleboog
 • was vaak de handen
 • gebruik papieren zakdoekjes
 • geef anderen geen hand
 • houd 1,5 meter afstand van anderen
 • werk zoveel mogelijk thuis
 • een goede hygiëne op locaties en werkplekken
 • vermijd drukke plekken
 • reis zoveel mogelijk buiten de spits
 • bij klachten: blijf thuis en vraag zo snel mogelijk een test aan

Deze maatregelen nemen wij landelijk

Om besmetting zoveel mogelijk te blijven voorkomen, gelden voor Humanitas DMH de volgende maatregelen:

Bezoek op woonlocaties

Bezoek van familie, vrijwilligers, vrienden en bekenden van de cliënten op de woonlocaties is weer mogelijk. Wij volgen hierin het advies van de VGN. Hoe het bezoek is georganiseerd, is voor elke woonlocatie en elke cliënt maatwerk. Wilt u weten welke maatregelen er gelden voor bezoek aan uw verwant? Neem dan contact op met de manager van de locatie.

Dagbesteding 

Dagbesteding is weer mogelijk. Wij volgen hierin het advies van de VGN. De dagbesteding is per cliënt of groep cliënten én per dagbestedingslocatie op maat vormgegeven. Wilt u weten hoe de dagbesteding er voor uw verwant uit ziet? Neem dan contact op met de manager van de woonlocatie van uw verwant.

Voor al onze zorgmedewerkers geldt:
 • Bij klachten (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) wordt direct een test aangevraagd via het landelijke testbeleid.
 • Ambulante medewerkers bellen voorafgaand aan hun huisbezoek of cliënt klachten heeft. Zo ja, dan vindt ondersteuning plaats via contact op afstand (telefonisch of beeldbellen).
 • Kantoormedewerkers werken tot 1 september waar het kan zoveel mogelijk thuis en/of gespreid.

Goed voorbereid en samenwerken

Het kan gebeuren dat er zich een (vermoedelijke) besmetting voordoet op een van onze locaties of dat er landelijk ontwikkelingen zijn waardoor wij weer moeten opschalen. Wij vinden het belangrijk dat u weet dat Humanitas DMH zich goed heeft voorbereid en de actualiteit op de voet blijft volgen. Daarbij houden we rekening met verschillende scenario’s.

Wij dragen samen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en zorg voor onze cliënten en medewerkers. Dat doen we samen. Voor onze cliënten én elkaar.

Voor cliënten


Het coronavirus kan voor onze cliënten vragen en zorgen oproepen. Samen zorgen we voor goede hygiënemaatregelen en praten we hierover met cliënten. Ook het herkennen van mogelijke symptomen bij cliënten heeft onze volle aandacht. We hebben de regels van Humanitas DMH in begrijpelijke taal op een rij gezet. Op de website van Steffie wordt uitgebreid in eenvoudige taal uitgelegd wat het Coronavirus is.
Corona website Steffie

Meer informatie of vragen

Heeft u vragen over het Coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM of bij veel gestelde vragen. Voor andere vragen of overleg, neem contact op met de manager van de locatie waaraan uw verwant verbonden is. Voor overige vragen kunt u contact opnemen via ons landelijke telefoonnummer 030 – 600 51 70.

>>RIVM Veel gestelde vragen
>>RIVM Actuele informatie
>>VGN Actuele informatie
>>GGD
>>Thuisarts